Signell väntas bli kvar till OS 2020 och heltidsanställas

”Det skulle vara ett lyft”

avJohan Flinck

HAMBURG. Henrik Signell ledde Sverige till en historisk fjärdeplats.

Enligt Sportbladets uppgifter väntas han lämna Sävehof efter säsongen och bli heltidsanställd förbundskapten över OS 2020.

– Jag tycker att vi ska ha en heltidsanställd förbundskapten, säger han och har ett stort stöd hos landslagets stjärnor.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sverige förlorade bronsmatchen mot Nederländerna men fjärdeplatsen är ändå det bästa resultatet i ett VM av ett svenskt damlandslag.

En av nycklarna i framgången är förstås förbundskapten Henrik Signell.

Hans kontrakt går ut till sommaren men enligt Sportbladets uppgifter kommer han med största sannolikhet få förlängt över OS 2020.

Dessutom väntas han lämna Sävehof, med vilka han har kontrakt till sommaren 2019, efter den här säsongen och bli heltidsanställd förbundskapten.

Planen är att allting ska bli klart i februari/mars.

Avtal över OS 2020

Varken landslagschefen Lasse Tjernberg eller Signell själv vill uttala sig om just Signells framtid.

Finns det något som talar för att det inte blir en fortsättning med Signell?

– (Skratt) Det kan jag inte svara på, säger Tjernberg.

Men redan i inledningen av VM sa landslagschefen att man vill ha kontinuitet på posten där många förbundskaptener kommit och gått på relativt kort tid de senaste åren.

– Nästa avtal, oavsett vem det blir med, kommer alldeles säkert bli över OS, säger Tjernberg.

Efter OS i fjol fick herrlandslaget en heltidsanställd förbundskapten i Kristján Andrésson.

Nu är planen att damerna också ska få det.

– Det är nästa steg. Jag tror att vi är i det skedet av organisationen runt vårt landslag att en heltidsanställd förbundskapten skulle vara ett lyft, säger Tjernberg.

”Tar energi”

Signell håller med:

– Jag tycker att vi ska ha det. Det har inte varit helt lätt att kombinera Sävehof och landslaget alla gånger. Det är en svår ekvation att få ihop. Inte tidsmässigt för jag tycker att tiden har räckt till även om man alltid vill göra mer.

På vilket vis är det en svår ekvation då?

– Att folk ser att jag sitter på två stolar. Det tar energi att folk tror att jag tar ut spelare för att de spelar i, eller har spelat i, Sävehof. Jag skiter i var de spelar. Men det kan ta energi och man blir aldrig av med det. Den energin lägger jag gärna på annat även om det aldrig kommer att påverka mig vad folk tycker.

– Sedan vill man få ett större inflytande i spelarnas vardag och i svensk handbolls framtid. Och det blir lättare om man, som i mitt fall, inte är Sävehoftränare.

Kan du tänka dig att hoppa av jobbet i Sävehof för att bli förbundskapten på heltid?

– Jag har ingen kommentar till det.

Stöd av spelarna

Sportbladet har pratat med flera av spelarna och de ser gärna att Signell stannar.

– Jag tycker att han gör ett jättebra jobb och jag har inte ens tänkt tanken att han inte skulle vara kvar, säger Ulrika Toft Hansen.

– Förbundet tar beslutet men jag förstår inte varför han inte skulle få förlängt, säger Sabina Jacobsen.

– Det skulle kännas konstigt om han inte är aktuell efter det här mästerskapet. Vi har haft många förbundskaptener och även på den posten är det bra att ha en trygghet och något att jobba vidare på, säger Nathalie Hagman.

De gillar också planen på att Signell heltidsanställs.

– Det skulle vara en stor fördel för honom och uppskattas av många spelare, framför allt de som är på gränsen till landslaget. Det är absolut något positivt, säger Nathalie Hagman.

– Då får han mer tid att åka runt och träffa spelare och kolla på matcher. Det ger möjligheter. Norge jobbar ju så. De har riktigt bra koll på alla spelare, säger Jacobsen.

Isabelle Gulldén noterar dock att det kan finnas en baksida med en heltidsanställd förbundskapten.

– Det är både och. Det är bra att man får tid att åka runt och träffa spelare och se fler matcher. Men man tappar den regelbundna matchcoachningen.