Svensksuccé i skridsko-VM

Svensk skridsko har länge törstat efter framgångar.

Under allround-VM stod Nils van der Poel, 21, för den bästa insatsen sedan Tomas Gustafsons tid.

– Att få den bekräftelsen som jag fick i dag är riktigt skönt, säger Van der Poel till Sportbladet.

Skridsko är en relativt liten sport i Sverige. Kanske minns en del Tomas Gustafsons stora framgångar på 1980-talet (tre OS-guld, ett OS-silver och två EM-guld) men sedan dess har det varit skralt med blågul representants inom idrotten.

I OS i Pyeongchang var i alla fall Nils van der Poel på plats. Där var han inte i närheten av medalj, och körde dessutom inte 10 000 meter på grund av en förkylning. Desto bättre gick det däremot under skridsko-VM i Amsterdam i helgen. 21-åringen var snabbast av alla på 10 000 meter under söndagen.

Med 13.40,28 hade svensken bästa tid i finalfältet med stjärnor som hemmaåkaren Sven Kramer och norrmannen Sverre Lunde Pedersen.

”Får inte titulera mig världsmästare – men jag var snabbast”

I bataljen med Danila Semerikov åkte Van der Poel in strax bakom och avslutade loppet med att krascha rakt in i sargen.

– Det var ingen fara, det var så jämnt så jag ville få fram benet så fort som möjligt, förklarar Nils van der Poel.

– Men det var lugnt, skönt att ligga ner och andas lite bara.

Då såg det ut som att ryssen vunnit – men efter ett tag diskades åkaren och segern gick därmed till svensken. Trots det uteblev medalj eftersom det sammanlagda resultatet på alla distanser i fyrkampen räknas in. Den fina insatsen innebär däremot att Nils van der Poel slutar på en sensationell sjätteplats.

– Det var skoj, samtidigt ska man vara öppen med att det är ett allround-världsmästerskap och inte ett distansvärldsmästerskap. Så jag får inte titulera mig själv som världsmästare även om jag var snabbast, säger Nils van der Poel.

– Men det är en fantastisk dag och jag är jättenöjd.

Kändes det som en revansch med tanke på OS?

– Definitivt, det jobbet som jag och coachen har lagt ner har gjort att det funkade i dag. Att få den bekräftelsen som jag fick i dag är riktigt skönt.

Gustafson: ”Fantastiskt kul”

Faktum är att svensk skridsko inte har haft en sådan stor framgång sedan just Gustafsons tid, menar skridskoförbundet.

Det gläder OS-guldmedaljören.

– Det är jättekul att skridskon uppmärksammas igen, det har man kämpat för i många år, säger Tomas Gustafson och lyfter dels fram sina egna insatser men även Johan Röjler som kom nia på allround-VM 2003.

– Fantastiskt kul att det dyker upp någon som kan börja utmana. Det är ju inte så himla lätt att hålla på med skridsko i Sverige, det kräver nånting utöver det vanliga när man är i stort sett ensam.

”Möjlighet till OS-medaljer”

Gustafson berättar att han inte känner Van der Poel personligen men att de träffades i Sydkorea.

– Det känns som att det är en person som är väldigt egen och går sin egen väg, säger Tomas Gustafson.

Hur långt tror du att han kan gå?

– Att vinna 10 000 meter är jättestort så begränsningarna sitter väl mer i vad han själv är beredd att lägga ner i tid. Men i ett fyraårsperspektiv så finns det absolut möjligheter att ta medaljer i exempelvis ett OS.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.