Holm: Jag förstår varför alla faller mot eller för Clijsters

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-30

En superstjärna värd namnet.

KAZAN. Kim Clijsters tog sig tillbaka till världstoppen efter mammaledigheten.

Det var förlösande för hela sporten.

Damtennisen behöver en superstjärna värd namnet.

En blond och ofta leende bollvägg från Odense toppar rankingen, men i skadade Serena Williams frånvaro är Kim Clijsters världens bästa kvinnliga tennisspelare.

Belgiskan som vann WTA-slutspelet bevisade det på nytt i går, då hon slog Li Na med 3–6, 6–3, 6–3 i finalen i Australian Open.

Kinesiskan är extremt stor i sitt hemland, men i världen är hon inte i närheten av Clijsters popularitet. Det är ytterst få kvinnliga tennisspelare i dag, om någon.

Jag förstår varför både motståndare och den här planetens tennisälskare faller mot och för den 27-åriga småbarnsmamman.Kim Clijsters är på många sätt damtennisens svar på Roger Federer, som i mina ögon är tennisens överlägset största ambassadör. Båda är mer eller mindre kompletta som tennisspelare och lika skickliga vid sidan av banan, på att sälja sig själva och sin sport.

Hyllade tandläkare

En presskonferens med Clijsters och Federer är sällan tråkig. De bjuder på sig själva och kan komma med långa utläggningar om det är en fråga som intresserar dem. De verkar aldrig vara besvärade i rampljuset och vågar visa känslor när en hel värld tittar på.

Kim Clijsters grät av lättnad och lycka på Rod Laver Arena i går. Dessutom charmade hon publiken genom att kalla sig ”Aussie Kim” och nämna en av Melbournes tandläkare i tacktalet.

Hon har glömt hans namn men inte att han hjälpte henne att laga en tand som gick av när hon satte tänderna i en riskaka. Det var en, hm, nyhetsplomb, som strax efter midnatt gav 219 000 träffar på sökmotorn Google.

– Det bara kom, men tyvärr glömde jag att tacka min läkare. Jag har haft mycket problem med blåsor på fötterna, så jag önskar att jag kunde hålla ett nytt tal och lägga till honom, säger Kim Clijsters.

Som ni förstår vill belgiskan inte stöta sig med någon, och det gör hon inte. Hon är omåttligt populär.

Varje år röstar spelarna fram vem som ska få ta emot Karen Krantzcke Sportsmanship Award, och en viss Kim Clijsters har fått utmärkelsen sju gånger nu.

Jag är ganska säker på att hon kommer att vinna det igen, precis som hon kommer att vinna flera tunga titlar.

Hon var världsetta 2003, men hade bara vunnit en Grand Slam-titel när hon slutade med tennisen 2007. Nu har hon, som mamma till lilla Jada, vunnit tre av de fem Grand Slam-turneringar hon spelat sedan comebacken 2009.

Kim Clijsters kan se tillbaka på en makalös karriär och den är inte slut än. Det är bra, för även damtennisen behöver en superstjärna värd namnet.

Följ ämnen i artikeln