”Det är sorgligt och blytungt...”

Av: Fredrik Jönsson, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jan Svanlund dog i sviterna efter en operation – familjen och vänner sörjer tv-profilen

1 av 8

Tv-sportprofilen Jan Svanlunds plötsliga bortgång chockar hans närmaste.

Enligt uppgifter till Sportbladet dog han i sviterna av en operation.

– Vi har haft en period när vi bara satt och grät, säger hans sambo Gunilla Svärd.

Kollegor, vänner och familj har svårt att förstå.

Natten till i går avled sportkommentatorn och Svt-profilen Jan Svanlund, 69, efter en tids sjukdom.

– Det var min värsta arbetsdag så här långt. Det blir så absurt, man går på journalisthögskolan i flera år, men något sådant här går det aldrig att förbereda sig för, säger kollegan Marie Lehmann.

”Janne var unik”

1997 drabbades Jan Svanlund av prostatacancer men botades. Enligt uppgift till Sportbladet hade den nu återkommit och i slutet av förra veckan opererades han. Hjärtat ska ha stannat och Svanlund återhämtade sig aldrig från sviterna av operationen.

– Jag har jobbat med Janne hur länge som helst. Han stod för kamratskap och var en man som man kunde prata med allt om, Janne var unik. När vi stod i kontrollrummet i dag och tittade på minnesinslaget så grät vi, känslorna bubblade över, säger Agne Jälevik på tv-sporten.

Hemma satt familjen och följde minnesinslaget.

– Då kom allting, säger hans sambo Gunilla Svärd.

Hon har själv svårt att ta in det som har hänt.

– Det är chock och det kommer och går. Ibland är man väldigt ledsen. Och sedan så minns man Janne med så mycket glädje också. Och det vill man också förmedla.

Hon hämtar mycket stöd från hans vänner och kollegor.

– Det är mycket stor empati men även chock i och med att det kom väldigt snabbt. Alla är chockade över att Janne inte finns längre.

Hjärtattack 2003

I sin omgivning var Jan Svanlund känd som en mycket flitig idrottsutövare. Han cyklade och sprang varje dag i veckan. Under en löptur 2003 drabbades han av en hjärtattack. Dagen efter tog han cykeln till sjukhuset där han opererades akut.

– Jag var så långt från livet man kan komma. Hjärtat låg stilla och nedkylt utanför min kropp, berättade han då för Aftonbladet.

Men han kom tillbaka. Och trots att han var 69 år fortsatte han att jobba.

”Han var jättefin”

Bland kollegorna uppskattades han för sin värme och sin prestigelöshet.

– Det fanns inget jobb som var för litet för ”Svanis”.

Vare sig han gjorde inslag om raggsocksbandy i Lilla sportspegeln eller bevakade Borg och Stenmark under deras glansdagar så gick han in helhjärtat, säger Bernt Lagergren som lärde känna Jan Svanlund för 25 år sedan.

Och bland kollegorna är sorgen och saknaden stor.

– Det är sorgligt och tungt, blytungt. Han var...det känns så hemskt att säga var, man vill säga är. Han är...var så levande. Han var jättefin, genuin. Ingenting var för litet eller för stort för Janne, säger Jane Björck.

Publicerad: