Wegerup: Zlatan har längtat – nu vill han vinna mer än någonsin

SPORTBLADET

MILANO. ”Jag ljuger så bra”.

En gammal schlagerrefräng.

I går hördes den i luften på Milanello.

Alla kunde sjunga med när Zlatan sa att han vill vinna ligan och Coppa Italia lika gärna som Champions League.

Vädret var Milano-grått, Milan-overallerna bländvita – och vid presspodiet satt först Max Allegri och sedan Zlatan Ibrahimovic.

Precis som vanligt i Casa Milan då det vankas Champions League med andra ord.

I går eftermiddag på Milanello valde Milan än en gång att skicka fram Zlatan, precis som inför mötet med Real Madrid i november i fjol. Det om något säger allt om ”Ibras” status i Milan. Det är Zlatan som får göra jobbet när Milan ska få rubriker och internationell exponering.

Han svarade också smidigt och smart på frågorna, öppnade till och med för ett ”kanske någon gång i Premier League” samtidigt som han underströk att det är i Milan han känner sig hemma och lycklig.

Zlatan svarade också i samma högst diplomatiska stil när han fick den eviga frågan om vad han helst vinner: ligan, italienska cupen eller Champions League.

”Alla tre är lika stora på olika sätt”.

Ungefär så kan man sammanfatta Zlatans smidiga svar. Och det var där någonstans man nästan kunde höra den där refrängen i luften, om hur man ”ljuger så bra”.

Ja, ni får ursäkta schlager-referensen, men det är ju Eurovision hemma i Sverige och här – ännu värre – San Remo-festivalen, som börjar i dag.

Hur som helst, med eller utan ackompanjemang, visst skarvar Zlatan när han säger att han lika gärna vinner Coppa Italia som Champions League.

Vill visa att satsningen bär frukt

När han blott minuter senare under presskonferensen berättade om hur viktiga Milans löften kring hårdsatsningar och inte minst Champions League varit bekräftade han också detta. Att CL väger tyngst för ”Ibra” är inga breaking news.

Zlatan har vunnit italienska ligan fem gånger, två med Juventus och tre med Inter. (Låt vara att Calciopoli sen tog ifrån Juve titlar men Zlatan var med och vann dem). Poängen är att han erövrat sina scudetti, han vet hur det känns. Och italienska cupen i all ära... Nog sagt.

Det är i kväll, när San Siro bjuder upp till bal för Europas finfolk, som Zlatan vill vinna mest av allt. Det är i kväll som Milan vill visa att alla satsningar och investeringar börjar bära frukt – och att det här kan leda hela vägen.

Kan det då det redan nu? En journalist från Corriere della Sera gjorde i går en väldigt rolig felsägning som fick de flesta av oss, även Zlatan, att skratta högt. Han frågade om Milan platsar på samma nivå som Chelsea, Manchester United, Real Madrid, Cesena... Och nej, där hejdade han sig. Cesena var visst fel...

Kan gå hela vägen redan i vår

Men frågan hängde kvar i luften. Är mäktiga Milan tillbaka på fornstora dagars absoluta toppnivå? Nej, blir nog svaret, det är en bit kvar, även om man har ”Klubben med flest titlar i världen” tryckt på allt i från visitkorten till skyltarna över Milanellos toaletter. Nej, inte än - även om de rödsvarta lett ligan i 13 matcher nu, värvat smart och satsar såväl snabbt som långsiktigt. Samtidigt kan Milan, med all sin pondus och erfarenhet, mycket väl ändå gå hela vägen i Champions League redan denna vår.

”Vår flagga, våra färger, ska åter vaja från alla balkonger”.

Så sade Galliani till mig när vi pratade för ett tag sedan.

Den planen, den ambitionen, uppskattar Zlatan.

Frågan är hur långt Milan räcker redan den här säsongen. Jag håller inte med de italienska kollegor som tror att Tottenham blir en tämligen lättsmält antipasto inför de huvudrätter som sedan kan vänta vid vidare avancemang.

Jag frågade Zlatan hur man ska klara Spurs offensiv, så giftig även utan Bale, och han svarade att ”koncentration” är nyckelordet och talade om vikten av att inte släppa in mål på hemmaplan. Samtidigt som man, förstås, måste våga försöka göra mål.

De självklara svaren, enkla sanningarna – och samtidigt så svåra att genomföra.

”Jag är 29 år, jag har inte tid att stångas mot murar”, sa Zlatan sedan. Kanske är det de orden som är mest intressanta av alla.

Zlatan anar bortom horisonten slutet, han vet att tiden är utmätt, han vill kröna karriären med den titel han ännu inte erövrat.

Så lita på att han har längtat och väntat, drömt om denna kväll då ridån går upp för ännu en avgörande akt på ett San Siro klätt i vackraste rödsvarta festskrud.

ARTIKELN HANDLAR OM