Deras plan: Locka över experterna

Viasat vill värva profiler: ”Det kan man utgå ifrån”

Per Tellander (lilla bilden) vill värva över profiler till Viasat. Jacob Hård (stora bilden) är en av SVT:s mer kända kommentatorer.
Per Tellander (lilla bilden) vill värva över profiler till Viasat. Jacob Hård (stora bilden) är en av SVT:s mer kända kommentatorer.

Viasat har redan snott åt sig OS från SVT.

Nu öppnar de för att även ta över personal från sina konkurrenter.

– Det kan man utgå ifrån, säger sportchefen Per Tellander.

Jacob Hård avfärdar en flytt till Viasat efter att det blivit klart att Sveriges Television inte kommer sända från OS 2014 och 2016.
Jacob Hård avfärdar en flytt till Viasat efter att det blivit klart att Sveriges Television inte kommer sända från OS 2014 och 2016.

I går blev det officiellt, det som Sportbladet avslöjade i gårdagens tidning: MTG, medieföretaget som äger Viasat, har vunnit kampen om att sända vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016.

Det innebär att Viasat – vars rättigheter tidigare främst inne-fattat fotboll, ishockey, motor och golf – 2014 och 2016 får ansvaret för att sända idrotter som hittills varit okänd mark för företaget. Fri-idrott, längdskidor och kanot kommer då att sändas i Viasats kanaler.

Och Viasats målsättning är solklar: Allt ska sändas.

– Det är ju en jätteprodukt, men vi vill sända allting. Vi kommer se till att vartenda andetag kommer att kunna ses, säger Viasats sportchef Per Tellander.

Sänder 5 000 timmar

Att sända allt innebär att mycket kommer att krävas av kanalen. OS i Rio de Janeiro 2016 kommer innefatta 304 grenar i 28 sporter. Men Per Tellander är övertygad om att hans organisation kommer att klara av utmaningen.

– Jag känner mig trygg i att vi kan hantera volymerna. Kanalerna inom våra koncerner sänder över 5 000 direktsända timmar per säsong, så vi är vana vid volymen. Dessutom har vi en bra matta av kommentatorer. Tittar man på SVT så har de inte så många kommentatorer. De som är på OS är reportrar i grunden och blir kommentatorer över OS. Sen har vi inte spetskompetensen, vi har ingen given som ska göra femmilen, säger han, och fortsätter:

– Så det är en bit kvar. Vi måste fundera på vad vi ska göra. Ska vi utbilda någon? Eller hämta någon? Det är frågor som vi måste ta tag i. Men vi har en väldigt yrkesskicklig grupp.

Kan värva från SVT

Så vi skulle kunna få se Niklas Holmgren kommentera femmilen 2014?

– Hahaha. Nej, det tror jag inte. Det handlar om tittarna kan acceptera den individen? Även om Holmgren är jättebra tror jag att folk skulle ha svårt att se honom kommentera längdskidor. Men Niklas Holmgren kan göra OS-hockeyn med glädje.

Så vi kan utgå i från att ni kommer försöka värva in kommentatorer från andra kanaler?

– Det kan man utgå i från.

SVT:s sportchef Per Yng är medveten om att hans kanal riskerar att förlora personal till konkurrenten.

– Visst, den risken finns alltid. Men den där oron känner jag inte. Det är som det är. Det händer ju inte speciellt ofta att folk byter kanal. Vi får se till att ha kul och bra rättigheter, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.