Tynander: En sagolik resa – med drömgolf

SPORTBLADET

AUGUSTA. Det var en storm genom azaleorna som vi aldrig glömmer.

Men när kycklingfarmarens pojk vann fanns tankarna mest hos en 21-årig supertalang som i skuggan av avgörandet upplevde ett mörker.

Så brutal och märklig är golfen.

Tio man hade chansen att vinna med bara nio hål att spela. Det är något vi aldrig tidigare upplevt på Augusta National.

De jagande var från alla kontinenter utom Nordpolen och Antarktis. Det var så trångt och stormigt på ledartavlan att det nästan var rörigt under avslutningen.

Avslutade med fyra birdies

Lätt okände sydafrikanen Charl Schwartzel visade vad som krävdes. 26-åringen från Johannesburg avslutade med fyra raka birdies och vann den gröna kavajen. Han bjöd på en sagolik resa genom världens mest klassiska golfhål, i sällskap med flera andra som även de spelade drömgolf.

Förra sommaren var det landsmannen Louis Oosthuizen som överraskade oss genom att enkelt vinna The Open Championship i Skottland.

Den senaste månaden har Oosthuizen och Schwartzel delat hus i Florida, där de tillsammans laddat upp inför årets Masters. Gissa om Oosthuizen fanns med när det firades i Augusta i natt. Båda har skrivit golfhistoria det senaste året.

Golfen behövde den här urladdningen. Inte minst med tanke på den internationella spridningen.

Vi minns McIlroys sorgliga ras

Nästa år serverar Schwarzel kyckling vid den årliga segermiddagen, eftersom hans far hemma i Sydafrika är kycklingfarmare.

Men trots Schwartzels superavslutning på Augusta National minns vi ändå Rory McIlroys sorgliga ras allra bäst. 21-åringen hade fyra slags ledning inför sista 18, hade ledningen med nio kvar, men kom in med 80 slag i scorekortet. Då hade han varit i både skog och bland byggnader, och i vatten. Genomklappningen var av bibliska proportioner i golfvärlden, det var rent sorgligt.

McIlroy var utanför kartan och det är bara att hoppas att han hittar tillbaka. Han är näste store mästare.

Nu lämnar vi världens vackraste golfteater bakom oss, och det susar fortfarande i öronen efter stormen på ledartavlan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf