Knattelag avstängt – domaren attackerad

avStaffan Dickson, Hampus Hagman

”Hoppade på mig och hotade mig”

Ett felaktigt domslut i en fotbollsmatch för åttaåringar.

Inte okej, tyckte ett gäng föräldrar som attackerade den unge domaren.

Hela knattelaget har stängts av resten av vårsäsongen.

– De hoppade på mig och hotade mig. Under mina 25 år som domare har jag aldrig varit med om något liknande, säger ingripande Bujar Fetiu.

Den 16-årige domaren Edis Sabic dömde fel i en knattematch i Malmö. Då beslöt sig några föräldrar till åttaåringarna i det missgynnade laget för att ge sig på ungdomsdomaren.

Bujar Fetiu, som ansvarar för knattelagens unga domare och fanns på plats, tvingades att ingripa.
– De gav sig på mig och jagade mig runt planen. Jag har varit domare i 25 år men har aldrig varit med om något liknande, säger Bujar Fetiu.

Hela laget avstängt

Bujar Fetiu sitter även med i turneringens tävlingskommitté, som nu har stängt av laget med de hotfulla föräldrarna från resten av vårens matcher. Bråket är också anmält till Skånes fotbollsförbund.

Är det verkligen rätt att stänga av ett lag med åttaåringar, trots att det är deras föräldrar som har misskött sig?

– Hur ska man annars lösa det? Man kan inte ha vakter på en knatteturnering. Det är en absurd tanke. Fotboll ska vara kul. Men som vanligt när vi vuxna beter oss illa är det barnen som blir lidande, säger Bujar Fetiu.

”Det är inte Champions League”

– De här unga domarna måste få göra fel. De är här för att lära sig, det är inte Champions League, det här. Det kommer att bli problem med rekryteringen av domare om det här fortsätter, säger han.

Ordföranden i den aktuella föreningen tycker att det inträffade är "väldigt olyckligt". Men han är kritisk till att barnen nu bestraffas för föräldrarnas dåliga uppförande.

– Man kan ju inte döma barnen, insatsen måste göras mot föräldrarna. Att straffa barnen för detta sänder helt fel signaler, säger ordföranden till TT.

"Föräldrarnas beteende är tillräckligt jobbigt"

Även Anders Wahlström, projektledare för Riksidrottsförbundets satsning Värdefullt, ställer sig frågande till att man stänger av knattelaget.

– Jag hade nog föredragit en annan lösning, där barnen ges fortsatt möjlighet att spela fotboll. Föräldrarnas beteende är tillräckligt jobbigt för dem. Nu blir det som att barnen straffas flera gånger om, säger han.

Domaren Bujar Fetiu håller med om att det är synd om barnen, men menar att en avstängning var enda sättet att inskärpa situationens allvar hos föräldrarna.

– Nu kanske de har fått sig en tankeställare, säger han.