”Ett av Sveriges största nederlag i en VM-turnering”

SPORTBLADET

KOSICE. VM startade med en chock.

Tre Kronors första förlust mot Norge någonsin i ett mästerskap.

Slutresultatet 4-5 efter straffar grinar mig fortfarande i ansiktet från jumbotronen.

Ett av Sveriges värsta nederlag i en VM-turnering någonsin.

Och den största segern för Norge.

Pär Mårts VM-debut som förbundskapten blev en mardröm.

En bedrövlig start där ingenting stämde och där straffläggningen blev lika pinsamt dålig som själva matchen.

Första periodens start borde gett onda aningar direkt.

Norge chocköppnade med en frejdig offensiv och tryckte faktiskt tillbaka svenskarna under några minuter.

Det var också väldigt fysiskt och small i varje närkamp. Det tog bara 2.50 innan norske backen Lars Östli fick ledas av isen på skakiga ben. En trolig hjärnskakning efter en stenhård tackling av Mattias Sjögren som skickade norrmannen in i både sarg och plexiglas.

Sverige tog sedan snabbt över spelet och när Loui Eriksson sprätte upp 1-0 i tom kasse efter 6.21 var kommandot tillbaka hos svenskarna. Det var för övrigt ett riktigt snyggt mål, där Loui diagonalpassade över till Robert Nilsson, som fintade skott och skickade tillbaka pucken till Loui.

Hela norska försvaret gick på den finten.

Nu kom Norge tillbaka med en snabb kvittering, då Timrås Martin Röymark pangade in 1-1 i power play bakom en skymd Erik Ersberg. Men två mål av Patrik Berglund gav Sverige 3-1 innan perioden var över.

Det borde varit 4-1 för övrigt, då Jimmie Ericsson gick runt kassen och satte ett klockrent mål med minuten kvar. Men domarna dömde av någon anledning bort målet.

Det var rena rånet och blev anledningen till

Men Norge reducerade till 2-3 direkt i andra perioden, då Morten Ask drog in pucken från blå bakom en totalt skymd Ersberg. Det kom redan efter en minut och gav norrmännen ny energi.

Det var med i matchen igen, samtidigt som svenskarna inte fick ordning på någonting i det offensiva spelet. Mycket skridskoåkning, mycket puckinnehav och knappt en passning som gick hem.

Och ett uselt svenskt box play bäddade för norsk kvittering till 3-3 då Mattias Tedenby satt utvisad. Färjestads Marius Holtet fick kliva rätt mellan två svenskar och in i slottet och kruta in kvitteringen efter 13.45.

Då blev det ännu mer fart på norrmännen, som bara hade fyra friska backar kvar i det skedet. Men det lär de sig inte störas av. De spelade enkelt, gick rakt på mål och det var nära att de tagit ledningen innan den andra perioden var över.

Norrmännen hade en trippelchans där både Mathis Olimb och Anders Bastiansen var några centmeter från att ge Norge ledningen.

Nej, en bedrövlig period av Sverige.

Tredje perioden blev inte heller någon svensk uppvisning, men jag trodde allt var klart när Loui Eriksson smackade upp 4-3 i nättaket efter 9.37.

Det borde ha löst upp de svenska nervknutarna.

Men vad händer?

Anders Bastiansen får stå helt omarkerad och slå in en retur mellan benen på en otät Erik Ersberg med knappt fem minuter kvar att spela.

Det fanns ingen anledning att tro att det skulle gå bättre i straffläggningen.

Det gjorde det inte heller.

Sverige satte inte en enda straff, medan Norge satte sina två första.

Det blev inte ens spännande.

ARTIKELN HANDLAR OM