Här är Sveriges hetaste matcher

SPORTBLADET

Jakten på ett svenskt El Clásico

GÖTEBORG. Ett slutsålt och sommarhett Göteborgsderby står för dörren.

Vi kom på den omöjliga idén att försöka utse ett svenskt El Clásico.

Vilken är den största och mest laddade fotbollsmatchen i allsvenskan?

En sak har Martin Mutumba rätt i: det är inte Blåvitt–Gais.

Foto: Foto: SCANPIX
Hett derby Wandersons Gais ställs mot Stefan Selakovics Göteborg. Krislaget Göteborg har chansen att lämna bottenträsket medan Gais kan hänga på i toppen av tabellen.

AIK-mittfältaren sådde fröet till det här journalistiska greppet under en intervju efter Häcken–AIK då vi av en slump kom in på dagens derby.

– Derby? Kallar ni det derby? Det är ju som när AIK möter Brommapojkarna, sa Mutumba med den där attityden bara stockholmare har.

– Det kan väl inte vara lika stort som AIK–Djurgården? undrade han vidare.

Tja, när de spelade derbyn på Nya Ullevi kom det över 40 000...

– Är det så? Det var innan offside-regeln uppfanns eller?

Slängde ut frågan på Twitter

Roligt roligt, men faktum är att så sent som 2002–2004 spelades tre derbyn mellan Blåvitt och Öis på Nya

Ullevi som alla lockade över 40 000 åskådare. Mot bakgrund av den historielöshet som alltså tycks finns bland dagens fotbollsspelare är det hög tid att sätta sakerna i sitt rätta perspektiv.

Jag slängde ut frågan på Twitter – ”Vilken match är Sveriges motsvarighet till El Clásico? – och fick en mängd svar, allt från Degerfors–Örebro och Elfsborg–Norrby till Bohus–Surte och Aftonbladet–Expressen i journalisternas innebandyturnering.

De vanligaste förslagen var IFK Göteborg mot Malmö/AIK samt AIK–Djurgården. El clásico är visserligen inget derby men det behöver vi inte ta hänsyn till i den här diskussionen.

Rekordet ligger på 52 194

Blåvitt–Gais är långt ifrån det tyngsta matchen men den är med ganska högt upp på min lista. Faktum är att derbyt 1976 i division 2 lockade 50 690 åskådare, den näst högsta publiksiffran i svensk fotboll genom tiderna. Rekordet är från 1959 då 52 194 såg Blåvitt–Öis 0–3.

Så mycket folk blir det inte på Gamla Ullevi i kväll även om det är slutsålt sedan en vecka vilket innebär runt 18 000 på läktaren.

Gais är fyra poäng före i tabellen men Göteborg har den bättre formen om man ser till senaste matcherna. Blåvitts 2–0 på Malmö FF var inte bara kamp och taktik utan också spelmässigt imponerande. Med Elmar Bjarnarsson centralt på mitten blir IFK ett mer spelande lag, inte lika lättlästa och förutsägbara – snabba bollar på Tobias Hysén – som de ofta kritiseras för.

Gais behöver vinna i dag

Gais kommer från 0–2 mot Elfsborg där Magnus Haglunds taktik gick ut på att plocka bort Mervan Celik och Eric Bassombeng från spelet, därmed fanns ingen som kunde leverera bollarna till Wanderson. Nu får han sällskap på topp av Razak Omotoyossi och det är ett anfallspar som inte kommer att lämna särskilt många matcher mållösa.

Det lutar åt ett derby med mål, straffsparkar och högt tempo. En förlust skickar Blåvitt tillbaka till kristiden igen, Gais behöver vinna för att hänga på i toppen. Ombytta roller mot hur det brukar se ut.

avRobert Laul