Vettel gjorde Red Bull till världsmästare

SPORTBLADET

Vettel: ”Helt fantastiskt”

Sebastian Vettel är redan världsmästare.

Nu har han vunnit igen – och gjort Red Bull till världsmästare.

– Det är helt fantastiskt, jag vet inte längre vad jag ska tro, säger han.

Det var Lewis Hamilton, McLaren, som hade pole position och det var också han som tog starten av Sydkoreas GP men innan fältet hade kört ett enda varv så hade den dubble mästaren Sebastian Vettel tagit över ledningen. Han firade sin nya VM-titel med att göra ett helt perfekt lopp. När han väl hade ledningen av F1-loppet så släppte han den inte och  i mål var han 12 sekunder före Lewis Hamilton.

– Sebastian Vettel körde fantastiskt och vi fick till och med ändra däck strategin eftersom han tog så bra hand om däcken, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till RTL.

– Nu vill vi avsluta säsongen på ett lika bra sätt, helst med tre segrar till.

Försvarade konstruktörstiteln

Sebastian Vettels seger och Mark Webbers tredjeplats gjorde att Red Bull även vann konstruktörstiteln. 

– Det är en helt fantastisk dag, det är otroligt att vi lyckas försvara konstruktörsmästerskapet och att vi vinner det en vecka efter det att Sebastian tagit hem VM-titeln, säger stallchefen Christian Horner.

– Jag är otroligt stolt över Sebastians mästerliga körning och Mark Webbers fina fajt med Lewis Hamilton, även om det inte räckte riktigt.

Sebastian Vettel är också otroligt nöjd efter att ha hjälpt stallet att ta sin andra märkestitel på två år.

”Hade råd att byta strategi”

– Vi inledde lite sämre den här helgen och fick väl inte ordning på bilen förrän under kvalet, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Jag kunde inte sova i natt, låg och funderade på loppet och VM-titeln. Det kändes inte helt säkert inför loppet. Sedan så fick jag till en helt okej start, det fungerade bra under det första varvet och bilen var fantastisk. Vi hade till och med råd att byta strategi eftersom däcken höll bättre än vad vi trodde och till slut så fick jag ett bra avstånd och kunde kontrollera loppet. Det var helt otroligt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga längre.

Bakom Vettel  var det sedan en intressant fajt om andraplatsen mellan McLarens Lewis Hamilton och Red Bulls Mark Webber, britten lyckades hålla undan och han tog sin första pallplacering sedan tävlingen i Tyskland i juli.

Nästa tävling avgörs i Indien om två veckor och tre tävlingar återstår av säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1