Niki Lauda tvingad till lungtransplantation

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den trefaldige världsmästaren Niki Lauda har tvingats till en lungtransplantation.

Nu hålls F1-legendaren nedsövd.

– Jag saknar dig, min vän, säger Mercedes teamchef Toto Wolff.

69-årigen från Österrike är ett mycket välkänt ansikte i F1-depån. Han vann tre VM-titlar som aktiv och han lurade döden i en av sportens mest omtalade krascher.

Under ett VM-lopp på Nürbugring den 1 augusti 1976 fattade fick hans bil sladd, for in i skyddsräcket och ut på banan innan han blev påkörd av två andra förare. Lauda var mycket nära att mista livet den gången, men han överlevde och trots svåra brännskador gjorde han comeback efter bara ett par veckor. Han var tidigare stallchef hos Jaguar, sedan 2012 har han varit han styrelseordförande i Mercedes F1-team och han har haft en bidragande roll i de VM-titlar som stallet har vunnit sedan 2014.

Men under de senaste två VM-deltävlingarna i F1 var han inte på plats. Förklaringen var att Lauda, som 1997 och 2005 sedan genomgick två njurtransplantationer, hade drabbats av influensa och behandlades på ett sjukhus i Wien.

Foto: Nelson Antoine / TT / NTB Scanpix

Niki Lauda hålls nedsövd

Han tillbringade ett par dagar på intensivvårdsavdelningen och nu bekräftar sjukhuset AKH Wien att Niki Lauda ”på grund av en svår ljungsjukdom har tvingats till en lungtransplantation”. Sjukhuset förklarar att ingreppet var lyckat, men tillståndet är allvarligt och Lauda hålls nedsövd.

– Vi saknade honom i Tyskland och i Ungern och vi kan knappt vänta på att han ska vara tillbaka vid vår sida under en tävlingshelg igen, säger Mercedes stallchef Toto Wolff enligt motorsportmagazin.

– Men först måste han återhämta sig och det är ingen tävling.

Samtidigt är Wolff positiv och tror på att Lauda återvänder till F1-depån.

– Så som jag känner Niki är jag övertygad om att han snart kommer att förklara för varje sjuksköterska och varje läkare att han har fått nog av sjukhus, säger Wolff.

– Jag önskar honom ett säkert och snabbt tillfrisknande, i precis den ordningen. Jag skickar positiv energi. Jag saknar dig min vän.

Ingreppet lyckat

Familjen Lauda har inte gjort några uttalanden, men den ansvarige kirurgen, Walter Klepetko, förklarar att en yngre person behöver mellan två och tre veckor innan vederbörande kan återvända hem.

– För en äldre person tar det naturligtvis längre tid att återhämta sig, säger kirurgen till TV-kanalen ORF.

– Hittills har allt gått väldigt bra och vi är mycket nöjda.

PODD: Aftonbladet Daily om hemlighetsmakeriet runt Michael Schumacher

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Niki Lauda

Mercedes