Nobbar Finnkampen – anmäler journalister

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Meraf Bahta nobbar Finnkampen.

Det avslöjar hennes ”extrapappa” Ulf Björklund för GP – och tillägger att de planerar att anmäla finska journalister.

– Det är otroligt massa felaktigheter och lögner som figurerat i det här fallet påhittat av oärliga journalister, säger han till GP.

Meraf Bahtas uppladdning till friidrotts-EM blev allt annat än lyckad.

Efter att ha fått tre prickar i vistelseprogrammet ADAMS blev långdistanslöperskan föremål för en dopningsutredning som ännu inte är avslutad.

Tills vidare har 29-åringen varit fri att tävla och kom till start på EM där det blev brons på 10 000 meter.

En medalj hon kan komma att förlora vid en fällande dom.

Det efterföljande 5 000-metersloppet valde hon dock att avstå. Precis som hon nu väljer att göra med Finnkampen som avgörs i Tammerfors till helgen.

Detta bekräftas av Ulf Björklund för GP.

– Veckan innan EM mådde hon väldigt dåligt och hon kunde inte koncentrera sig på att springa i 10 000 meter, hon funderade bara på vad hon skulle säga till journalisterna efteråt. Och i 5 000 meter fick hon inte vara med eftersom friidrottsförbundet ville skona henne från drevet, säger Björklund som är tränare i friidrottsklubben Hälle IF och var den som öppnade sitt hem för Bahta när hon 2007 tvingades fly från Eritrea.

”Det är anledningen”

I stället för att ställa upp i Finnkampen kommer hon nu att satsa på att delta i Diamond League i Zürich på fredag kväll.

Ulf Björklund är inte nådig i sin kritik mot finska journalister som han menar har skildrat händelseförloppet runt Meraf Bahta på ett felaktigt sätt.

– Jag tror att finsk massmedia har gett folket en felaktig bild av Meraf. Hur roligt är det då att åka? Jag frågade henne igår om hon skulle dit. Hon sa "nej, tyvärr". Vi gick inte in på anledningar varför, men det är en gissning och personlig tolkning från min sida att det är av den anledningen. Den finska dopningshistoriken är inte vacker och de tar tacksamt emot sådana historier för att visa att Sverige inte är så himla bra vi heller, säger Björklund till GP och tillägger att vissa journalister kan vänta sig en anmälan inom en snar framtid.

Torneklint: ”Full förståelse”

– Det är otroligt massa felaktigheter och lögner som figurerat i det här fallet påhittat av oärliga journalister. Det kommer vi anmäla. Vi kommer inte släppa detta, säger Björklund.

Enligt förbundskaptenen Karin Torneklint avstår Meraf Bahta Finnkampen på grund av en dalande formkurva.

– Förra året kom Meraf direkt från Diamond League-final och dubblerade på 800 och 10 000 meter i Finnkampen. Men i år känner hon sig osäker på sin form utifrån den mentala press som hon fortfarande upplever, och väljer att fokusera på Zürich. Det har vi förståelse och respekt för, säger hon till svenska friidrottsförbundets hemsida.

Sportbladet har sökt Ulf Björklund.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM