Thomas ”säkrade” seger i Tour de France

Av: 

TT

Geraint Thomas, Team Sky, imponerade stort när han med en bra tempoetapp i Tour de France ser ut att ha säkrat slutsegern inför söndagens enkla avslutningsetapp till Paris.

Hans ledning är nu 1.51 till tvåan Tom Dumoulin.

– Jag har vunnit touren, mannen! Jag kan inte prata. Det är bara otroligt. Förra gången jag grät var när jag gifte mig, sade en segersäker Thomas efter att ha blivit trea på etappen.

Frågan var om medaljtrion på tempo från VM i Bergen 2017 som innehade platserna två, (världsmästaren Tom Dumoulin), tre (VM-tvåan Primoz Roglic) och fyra (trean Chris Froome) i totalen inför den sista etappen skulle kunna utmana Geraint Thomas om totalledningen. Men årets enda tempoetapp på touren var en ovanligt kuperad sådan. Det gjorde det tuffare för tempospecialisterna som gärna vill ha en flackare etapp där de bara kan mala på i samma tempo och plocka tid.

Nederländaren Tom Dumoulin behövde ta in 2.05 på Geraint Thomas när han gav sig ut i Saint-Pee-sur Nivelle för att cykla de 31 kilometerna till Espelette. Men Thomas, som är brittisk tempomästare, tänkte förstås inte släppa den gula ledartröjan ifrån sig.

Efter 15 minuters cykling hade den 32-årige walesaren dessutom mycket tur när han i en skarp högerkurva fick ett kast på cykeln men lyckades hålla balansen. Ett fall där kunde ha satt stopp för segerdrömmen. I stället trampade Thomas vidare på sina extremt tunga växlar och utökade ett tag sitt försprång.

– Jag vet inte vad som händer med mig. Jag kände mig bra i dag. Jag kände mig stark i tiden. Jag kände mig riktigt bra faktiskt, sade Thomas till tourens hemsida.

”Sa åt mig att ta det lugnt”

Men på slutet såg han ut att hålla igen lite för att inte riskera ett fall.

– Nico (sportchefen Portal) sa åt mig att ta det lugnt och vara lite mer avslappnad, bara för att jag ska vinna touren, sade Thomas.

Dumoulin vann därför etappen, en sekund före Froome.

– Det är galet, jag hade ingen koll på mellantiderna. Jag kan inte tro det, det är fantastiskt, sade Dumoulin efter etappsegern.

Thomas åkte i mål som trea, 14 sekunder bakom och är nu 1.51 före Dumoulin medan Froome övertog tredjeplatsen från slovenen Roglic som gjorde en svag tempoetapp.

Nu återstår endast söndagens avslutande 116 kilometer från Houilles till Paris och paradgatan Champs-Elysées. En platt etapp där få väntar sig några större förändringar i toppen.

Om inget oväntat händer Thomas då så blir det sjätte gången de senaste sju åren som Team Sky tar hem slutsegern efter Bradley Wiggins seger 2012 och Froomes segrar 2013, 2015, 2016, och 2017.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN