Salomon föll på hindret mitt i guldjakten

avErik Karlsson, Pelle Strandman

BERLIN/STOCKHOLM. Napoleon Solomon sprang för medalj på 3000 meter hinder när han föll.

Nu öppnar han för att sluta springa hinder – samtidigt som han kritiserar stödet han som landslagslöpare får.

– Det är ingen som ser oss, säger han.

Som fjärde bästa europé i år var Napoleon Solomon en medaljkandidat på 3000 meter hinder i friidrotts-EM.

Svensken var bra med hela vägen in på det sista varvet och var i högsta grad med i kampen om topplaceringarna.

Då hände det som inte fick hända.

Solomon snubblade på ett hinder med ungefär 200 meter kvar och skrapade upp handen blodig när han tog emot sig själv på banan. Samma öde som han gick till mötes på VM förra året.

”Är för kort”

Svensken fick nöja sig med en tolfteplats på tiden 8.43, 66.

– Jag var med och kände mig bra, det var en medaljchans. Men jag brände det. Kanske blundade jag lite för mycket, jag har lite problem med ögonen så jag blundar när de blir hög fart. Det är jobbigt, man måste se bocken och koncentrera sig, säger han.

Efteråt var han inne på att lägga hinderlöpningen på hyllan och byta distans.

– Jag är lite för kort för att springa hinder, det är tufft. Kanske ska jag inte lägga mer tid på det utan satsa på 5000 och 10 000 meter.

I mixade zonen höll sedan Solomon ett riktigt brandtal om vad han menade var för svagt stöd till honom som landslagslöpare.

– Ska jag satsa vidare krävs det att landslaget och SOK öppnar ögonen. Det går inte att satsa hur mycket som helst själv. Jag har varit bra sedan jag var 15 år, säger han och fortsätter:

– Det är alldeles för lite pengar, det är bara klubbarna och det räcker inte. Det finns hur många företag som helst, men jag är en av få löpare som tagit mig till EM och VM helt utan sponsorer. Det är tack vare mamma, släkt och vänner som jag är här.

”Ändå stolt”

– Man kan inte ta kritik varje gång man kommer till ett mästerskap och inte presterar, det är helt sjukt. Nästa gång ska jag göra det här på rätt sätt och då ska jag komma redo. Men jag är ändå stolt över det jag har gjort, säger ”Nappe”.

Starkast i loppet var fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad som tog guldet, hans femte i EM-sammanhang, före spanjoren Fernando Carro. Bronset gick till italienaren Yohanes Chiappinelli.

ARTIKELN HANDLAR OM