Hamilton: ”Gör verkligen ont”

avAnna Andersson

Lewis Hamilton har greppet.

Men det är 225 poäng kvar att slåss om - och nu handlar det om fart.
Därför har både Mercedes och Ferrari hösten uppdaterat sina motorer.

– Titelkampen gör verkligen ont i år, säger den regerande mästaren.

F1 startar om på Spa-Francorchamps i helgen, på en bana där ett varv är mer än sju kilometer långt och där farten är avgörande. Nästa vecka väntar Monza i Italien, ytterligare en bana där det krävs snabba motorer för att vinna. Det har lockat fram nya uppdateringar hos VM-favoriterna Mercedes och Ferrari.

Foto: Zoltan Balogh / TT / NTB Scanpix

– De har tydligen en ny motor med sig och vi har också en ny motor. Med andra ord blir det väldigt spännande att se hur vi står mot varandra, säger VM-ledaren Lewis Hamilton inför Belgiens GP.

”Ligger lite efter”

Han kör för Mercedes, det team som har vunnit samtliga lopp på de två motorkrävande banorna de senaste två åren och Hamilton själv avgjorde fjolårets säsong tack vare en mycket stark omstart då han vann höstens tre första lopp.

– Vi har blivit betydligt starkare som team, ökat takten och precisionen i vår utveckling och ser till att vi kan vara med i toppen under hela säsongen, säger Sebastian Vettel vars Ferrari har den motor med flest hästkrafter.

– Det är precis de sakerna som behövs om du vill vara med och slåss om VM-titeln.

Ändå var det Hamilton som tog greppet om årets VM under de två sista tävlingarna innan sommaruppehållet. Han tog två segrar och 50 poäng medan Vettel inte tog mer än 18. Det gör att Hamilton har 24 poängs försprång inför de nio avslutande deltävlingarna.

– Vi ligger lite efter sett till poängen, men det är inte så att jag inte tror att vi kan klara av det, säger Sebastian Vettel.

– I år har vår bil varit stark på den här typen av banor. Farten kommer att avgöra VM i år och vi måste vara snabba överallt. Det ska vi försöka vara och vi har ett par nyheter med oss redan den här helgen, sedan får vi se hur vi lyckas.

”Det är så tufft”

I kvalet till Belgien GP var det Hamilton som var snabbast, trots att Ferrari dominerat under de tre tidsträningarna. Lagom till den avgörande kvalomgången kom det en regnskur och britten var något kvickare än tysken i de svåra förhållandena.

– Det är så tufft, titelkampen gör verkligen ont i år, säger Lewis Hamilton efter kvalet.

– Men det är också det som går vår sport så speciell.

Fotnot: En seger ger 25 poäng, andraplatsen 18 och tredjeplatsen 15 i kampen om VM-titeln.

Följ Belgien GP live - Anna Andersson rapporterar med start kl 14.55

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM