Fis besked efter väderkaoset i Touren

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Fis jury kallade till krismöte efter väderkaoset.

Nu tvingas tävlingsarrangören att ändra morgondagens distanslopp.

”En bana från för två år sedan kommer att användas”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

– Det ska fortsatt blir regn så det kanske är bra att det blir en kortare åktid än att ändra och köra en lång sprint, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

BILDEXTRA: Väderkaoset i Tour de Ski 00:36

Det blev som befarat. Väderkaoset ställde in onsdagens sprint i tyska Oberstdorf. Beslutet kom efter att damerna först kört sitt kval trots mycket svåra förhållanden där flera träd blåste ner över spåret i skogen och reklamskyltar ven i luften.

– Det kändes inte säkert för du har ingen aning när det kommer någonting flygande och får du en sådan här (banderoll) på dig kan du göra illa dig, sa förbundskapten Rikard Grip.

Byter bana

Fis meddelade att sprinten inte kommer att ersättas och tävlingsledningen var även orolig för att torsdagens tävlingar skulle behöva ställas in.

– Det är klart att det finns en oro för det. Det är möjligt att vi inte kan köra något. Men vi kan redan nu bestämma att ballongerna på start inte kommer att vara där och så få staket som möjligt. Säkerheten för åkarna är det viktigaste, säger Mignerey.

Förkortad bansträckning

Fis var öppna för att köra sprint i stället för distans i morgon, men har nu beslutat sig för att behålla fristilsloppen på torsdagen.

Det förstår Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

– Det är nog väldigt svårt när det är många faktorer som ska vägas in, skulle man flytta fram dagens tävling hade det blivit andra tv-tider. Sen ska vinden mojna men det väntas regn så det kanske är bra med kortare åktid än att ändra och köra en lång sprint, säger han men påpekar också:

– Det får en stor påverkan på Touren. Detta var en av två sprintlopp.

Torsdagens tävlingar blir dock på en annan bana än planerat från början.

”Organisationskommittén har beslutat att behålla masstartsloppen i morgon. En två år gammal bana kommer att användas”, skriver Fis i ett pressmeddelande och fortsätter:

”På grund av skadorna på den planerade bansträckningen orsakat av extremt väder kommer en annan bana användas i en lite förkortad bansträckning”.

Norskorna hoppar av

De svenska åkarna har fått meddelande av landslagsledning om upplägget inför torsdagen. Rikard Grip samlade även åkarna till ett möte efter dagens inställda lopp.

– Många reflekterade och förstod omfattningen först när de sett bilderna. Där ute på tävlingen är de i sin bubbla och tar inte in det, säger Grip.

Alla svenska åkare kör vidare som planerat i Tour de Ski. Däremot hoppar två norskor av. Maiken Caspersen Falla hade sedan tidigare meddelat att hon tänkte åka hem efter onsdagens sprint, men nu ändrar hon sig.

”Efter att banprofilen blev ändrad och dagens sprint inställd vill hon gå ett lopp till på touren innan hon åker hem”, skriver presschefen Gro Eide i ett pressmeddelande.

Mari Eide och Kathrine Harsem lämnar dock Touren efter att ha fått problem med luftvägarna.

Programmet i Val di Fiemme fortsätter som planerat.

ARTIKELN HANDLAR OM