Etappseger för Verbrugghe i Tour de France

SPORTBLADET

Armstrong behåller ledningen

Belgaren Rik Verbrugghe vann den 15:e etappen av Tour de France men Lance Armstrong kunde ändå behålla den totala ledningen

Foto: Rik Verbrugghe

Det var en av säsongens starkaste cyklister, belgaren Rik Verbrugghe som rullade först över mållinjen i dagens etapp av Tour de France.

Efter att ha erövrat bergen påbörjade cyklisterna den långa sträckan till Paris där tävlingen avslutas om fem dagar, och där Lance Armstrong, enligt de flesta cykelexperter, troligen kommer att ta sin tredje Tour de France-titel.

Tävlingens längsta etapp

Den 15:e etappen var lugn, och en stor utbrytargrupp, där Verbrugghe och Pinotti befann sig, fick ett stort försprång redan efter 66 kilometer, vilket de höll ända in i mål.

När 30 kilometer återstod försökte sig Pinotti på en egen utbrytning, men belgaren Verbrugghe hakade på, och på upploppet var Verbrugghe den starkare av dem.

Lance Armstrong gick i mål tillsammans med huvudklungan, cirka 15 minuter efter segrande Verbrugghe.

Dagens etapp sträckte sig från Pau till Lavaur i sydvästra Frankrike, och var den första av sex etapper som tillsammans sträcker sig över 1 000 kilometer och tar cyklisterna från Pyrenéernas fot till Paris, där tävlingen avslutas den 29 juli.

Med sina 232,5 kilometer så var dagens etapp den längsta av alla.

Armstrong behåller ledningen

Verbrugghe cyklade etappen på fem timmar, 16 minuter och 21 sekunder. Italienaren Marco Pinotti kom tvåa, på samma tid, och hans landsman Alessandro Petacchi kom trea, sex sekunder senare.

Armstrong kom i mål tillsammans med huvudklungan. Han behåller ledningen i den totala sammanställningen, med ett försprång på 5:05 minuter till hans ärkerival Jan Ullrich från Tyskland.

Ingen av de 25 cyklister som gick i mål innan klungan kunde påverka den totala ställningen och Lance Armstrong bär den gula ledartröjan i morgon också.

Resultat

Heidi Silvander