16-åriga talangen: ”Har drömt om OS”

Konståkarna tävlar i EM mot samma mål

avEmil Carlsvärd

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Medaljörerna på SM 2016 med Matilda Algotsson, Joshi Helgesson (som nyss slutat) och Anita Östlund.

Båda talangerna slåss för samma mål.

Att komma med i OS-truppen till Pyeongchang.

Men först ska konståkningstalangerna Anita Östlund och Matilda Algotsson tävla om medaljerna i EM i Moskva.

– Jag vill göra så bra jag kan i EM nu, och försöker att inte tänka så mycket på OS. Jag vill ta en sak i taget, säger Anita Östlund till Sportbladet.

Anita Östlund, 16, som tävlar för Landvetter KK, har varit en del av det svenska konståkningslandslaget sedan hösten 2013. Dessutom ingår hon i svenska konståkningsförbundets toppgrupp sedan december 2014. Hon har en imponerande meritlista trots sin ringa ålder, där hon bland annat vann ungdoms-SM 2013 och tog silver på junior-SM året efter. 2015 deltog hon för första gången i junior-VM där hon slutade på en 32:a plats.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Men talangens största bedrift hittills i karriären kom förra året i mitten av december. Då vann 16-åringen SM-guld i Skellefteå före sin tre år äldre landslagskollega Matilda Algotsson, 19. Östlund tog guldet med 155,46 poäng, medan Tibroåkaren Algotsson hamnade på 136,09.

– Det var ganska stort. Programmet var inte helt perfekt, men det var skönt att vinna SM-guldet. Det har varit ett av mina stora mål, så det var skönt att uppnå det, säger Anita Östlund till Sportbladet.

”Känns bra i kroppen”

Nu är det nästa mästerskap som står på tur: EM i Moskva. Herrarna drog i gång med sitt kortprogram under onsdagen, medan damerna inleder sitt program på torsdagen.

– Det känns bra i kroppen, uppladdningen har varit bra så det ska bli kul. Jag ska försöka ta det lugnt och inte stressa upp mig, utan bara fokusera. Om jag missar något hopp så blir det viktigt att jag bara tänker att jag ska lyckas med nästa, säger Östlund.

Matilda Algotsson är också på plats i Ryssland. Hon slog igenom under EM i Ostrava förra året där hon blev bästa svenska på en 13:e plats. Årets säsong inledde 19-åringen med en fin niondeplats på en tävling i italienska Bergamo. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt, där hon i höstas belönades med en kvotplats till OS i Pyeongchang.

– Det ska bli väldigt kul med EM. Jag har börjat få en EM-känsla i kroppen, så det ska bli kul, säger Algotsson.

Hon siktar på att göra så bra som möjligt ifrån sig, då ett OS som sagt väntar runt hörnet.

– Jag ska försöka göra programmet så bra som möjligt. Jag vill helst sätta alla hoppen, och ska göra mitt bästa för att lyckas med det.

”Behöver göra ett bra EM”

Algotsson har alltså säkrat en kvotplats till OS sen tidigare. Men det är inte helt säkert att det blir just hon som får åka till Sydkorea i februari. Det är upp till Sveriges olympiska kommitté (SOK) att avgöra om det blir någon svensk konståkare i Pyeongchang.

– Vi får se vad som händer på EM, sa landslagets sportchef Anna Hörnqvist till DN i december.

Algotsson själv vet vad som krävs för att nå de olympiska spelen.

– Jag behöver göra ett bra EM då såklart. Då ökar chanserna att jag får komma med där, säger hon.

En som definitivt vill utmana Algotsson om OS-platsen är Anita Östlund.

Känner du av någon press utifrån att lyckas nu, eller någon inre press?

– Nej, det är väl mest en inre press i så fall. Jag vill göra så bra jag kan i EM nu, och försöker att inte tänka så mycket på OS. Jag vill ta en sak i taget, säger Östlund.

Frågan bollas vidare till landslagskollegan Matilda Algotsson.

– Jag försöker tänka mer på mig själv, att jag gör det här för mig och mitt bästa. Jag gör det på mitt sätt och gör det jag kan, sen får vi se vart det leder. Det finns alltid saker utifrån som går att övertänka, men nej, jag fokuserar på min egen prestation, säger hon.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Anita Östlund.

Känslan att som 16-åring få representera sitt eget land i en OS-turnering är nog svår att beskriva. Östlund får försöka sätta ord på hur det hade känts att få det beskedet.

– Det skulle vara jätteroligt att få åka till OS. Det är någonting jag har drömt om sen jag var jätteliten. Det hade varit helt fantastiskt. Sen är det ju bra för framtiden också, att kunna komma in i rutiner och veta vad det handlar om.

Har du några mål med EM?

– Jag försöker att inte tänka så mycket på placering. Först och främst vill jag åka ett bra kortprogram för att komma till långprogrammet. Sen får vi ta det därifrån, säger Östlund.

Fotnot: Alexander Majorov, som nyligen tog karriärens femte SM-guld och nu ska tävla i EM, har internationellt säkrat en svensk OS-plats. Det som återstår är att 26-åringen behöver bli uttagen av SOK.

ARTIKELN HANDLAR OM