Fed cup-seger efter nio matchbollar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Efter Sofia Arvidssons seger har Sverige ointaglig ledning i Fed cup

Sofia Arvidssons nionde matchboll gav till slut segern mot Laura Robson. Det säkrade Fed cup-vinsten över Storbritannien, och Sverige tar nu steget upp till världens näst högsta tennisnivå.

– Det är där vi hör hemma, sade 28-åriga Sofia Arvidsson efter 6–4, 1–6, 6–3 mot sin tio år yngre oberäkneliga vänsterhänta motståndare och därmed ointagliga 3–0.

Glädje och sorg Sofia Arvidsson jublar efter sin seger - Storbritannien i tårar.
Foto: Getty/Bildbyrån
Glädje och sorg Sofia Arvidsson jublar efter sin seger - Storbritannien i tårar.

Det svenska Fed cup-lagets avancemang till den lägre av de två åttanationsgrupperna i den så kallade World group var ett av Sofia Arvidssons tre stora mål den här säsongen.

Ett första har hon redan nått – minst en seger i en WTA-turnering, vilket hon lyckades med i Memphis – men det största återstår; att ta sig till OS i London.

Olika krav

– Jag kan bara spela och göra så gott jag kan, säger hon och andas försiktig kritik mot att förutsättningarna inte är glasklart lika för alla.

– Man kan tycka det är konstigt att det finns två olika krav, säger hon.

Dels har internationella förbundet en rankinglista och de 56 översta på den är i teorin kvalificerade för OS. Men eftersom inget land får ha mer än fyra spelare med, så väntas snöret dras någonstans mellan plats 60 och 70, en gräns som Sofia Arvidsson underskrider med marginal.

Dels har svenska olympiska kommittén (SOK) egna kriterier som säger att en spelare bör hamna bland de åtta främsta i en grand slam-turnering eller i alla fall slå någon topp åtta-rankad.

– Sporten har ett krav, och de (SOK) har ett, säger Sofia Arvidsson.

Kiltklädd klack

Johanna Larsson, nu 71:a på rankingen, ingår i SOK:s topp- och talangprogram. Från att ha varit Sverige-etta i början av året har formen visserligen vissnat, men spelet i Borås har skvallrat om att hon är på god väg tillbaka igen. Signaler från SOK-håll utesluter inte att hon tas ut till London som ett framtidsnamn.

– Det är olika krav för olika spelare, konstaterar Sofia Arvidsson, som var med Peking för fyra år sedan (utslagen i andra matchen).

Hennes unga motståndare på söndagen var lika orädd som okänd. De två har visserligen sparrat mot varandra några gånger, men aldrig mötts på banan.

Peppad av en högljudd kiltklädd klack växte Laura Robson med uppgiften och sopade hem andra set med 6–1.

– Jag fick inte med mig något, sade Sofia Arvidsson.

Arvidsson kunde inte sätta matchbollen förrän på nionde försöket i avgörande set.

Till slut skrevs segern till 4–1, sedan Larsson vunnit med 2–1 över Anne Keothavong och engelskorna vunnit dubbeln mot Ellen Algruin och Hilda Melander.

Göran Sjögren/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN