Han vann tidernas största turnering

”Är bättre än sex”

Antonio Esfandiari har mycket pengar att spendera nu.
Antonio Esfandiari har mycket pengar att spendera nu.

Antonio Esfandiari.

Där har ni mannen som skrev historia i natt – på mer än ett sätt.

På en och samma gång vann han tidernas största pokerturnering, och blev den som tjänat mest pengar på poker genom tiderna.
– Det här är bättre än sex, säger han.

När Antonio Esfandiari i går blev klar för The Big One for One Drops finalbord, som kostade 1 miljon dollar att köpa in, var han i extas.

– Det här känns bättre än första gången jag hade sex, sade han då.

Tidigt i morse, svensk tid, kändes det förmodligen ännu bättre för den 33-årige amerikanen. Då – efter att ha dominerat finalbordet – hade han nämligen vunnit den historiska turneringen, och tagit hem förstapriset som var över 127 miljoner kronor.
– Det här är bättre än sex, säger han, enligt Card Player.

Trickett tvåa

I heads up-spelet mötte han britten Sam Trickett, men det blev en kort uppgörelse. När de båda inledde duellen hade Esfandiari, som kallas för ”The Magician” då han tidigare arbetat som magiker, tre gånger så mycket marker.

Det hela slutade med att Esfandiari gick all in efter att ha träffat en triss på floppen. Trickett synade med ett färgdrag, men den femte rutern kom aldrig – och spelet var över.
Segern gör, förutom att Esfandiari nu kan skryta om att ha tagit hem tidernas dyraste pokerturnering, nu även är spelaren som har tagit hem mest pengar totalt i pokerhistorien. Tvåa på listan är Erik Seidel som har spelat in 16 945 834 dollar.
– Jag svär på, tro det eller ej, att jag aldrig tänkte på pengarna. Jag ville bara vinna, säger Esfandiari till Card Player.

Pengarna viktigast för britten

Tvåan Sam Trickett, som belönades med drygt 70 miljoner kronor för andraplatsen, tänkte inte så.
– Pengarna var för betydelsefulla. Det var ungefär 8 miljoner dollar extra för förstaplatsen. Jag skulle ta det före ett armband (som segrarna i WSOP-tävlingar får) alla dagar i veckan, säger han.
Brian Rast, som slutade sexa i turneringen, påstår att anledningen till att Esfandari säger sig bry sig mer om titeln än pengarna är att han inte kommer få behålla alla pengar själv.
– Om han skulle ha fått 100 procent av pengarna själv skulle det ha varit det viktigaste för honom. Han sålde andelar, precis som alla andra proffs som spelade den här turneringen. Det finns inga pokerspelare som är miljardärer eller har hundratals miljoner, som affärsmänniskorna som spelade, säger han, och fortsätter:
– Pengarna må ha varit viktiga för honom, men de kanske inte betyder lika mycket som publiciteten han får genom att vinna titeln.

Lever rockstjärneliv

Segern var inte Esfandiaris första i karriären. Han har tidigare tagit hem två WSOP-deltävlingar, och slutade 24 i VM:s huvudturnering 2009. Han är även känd för att leva ett rockstjärneliv och sägs alltid vara den förste till alla fester och den sista att lämna, förutom när han arrangerar festen själv.
Det var något som Daniel Negreanu tog upp på Twitter efter att ”Magikerns” seger var klar.
”Jag utgår från att efterfesten kommer bli legendarisk!” skriver han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN