Ekström borta från titeln

avJoakim Tärnström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fick åka hem helt poänglös

Britten Paul di Resta, i en Mercedes, vann årets nionde deltävling i DTM på Circuit de Catalunya i Barcelona, Spanien.

Mattias Ekström var på väg mot en sjätteplats men efter en incident med Jamie Green på slutvarvet blev han bestraffad och fick åka hem utan poäng.

Mattias Ekström.
Foto: Bildbyrån
Mattias Ekström.

– Det var ett spännande race även om jag hade hoppats på ett annat resultat, sade Ekström i ett pressmeddelande efter loppet. Jag gjorde en okej start men någon körde på mig bakifrån och jag tappade en del aerodynamiska komponenter redan före första kurvan.

Ekström startade från sjätte ruta men tappade placeringar under inledningsvarvet ned till en niondeplats. Tack vare en annorlunda depåstrategi, där Ekström stannade ute längre än någon annan, tog han temporärt ledningen i loppets mittskede, men det var en ledning på lånad tid. När samtliga obligatoriska depåstopp var avklarade låg Ekström inte bättre än sjua. Han lyckades ta en placering till för att i loppets slutskede göra ett överambitiöst omkörningsförsök på britten Jamie Green.

– Jag försökte köra om Green på de två sista varven. Han gjorde inget försök att blockera men när jag låg på insidan om honom styrde han in i mig.

Domargranskning

Ekström vände på Green och gick upp på femteplatsen men hans bil var skadad efter sammanstötningen och Green kom ifatt. De båda började stångas med varandra och det slutade med att Ekström skickade ut Green i gruset.

Båda förare blev efter tävlingen föremål för undersökning av domarna och Ekströms femteplats förvandlades först till en niondeplacering efter ett tidstillägg på 50 sekunder och senare under kvällen, när domarna hade funderat klart, blev Ekström diskvalificerad från tävlingen och tvungen att betala 5000 Euro i böter. Jamie Green fick ett tidstillägg på 30 sekunder i bestraffning och blev till slut klassificerad som åtta.

– Det var inte speciellt professionellt agerat av Ekström, sade Green. Kollisionen när han vände på mig förstörde hjulupphängningen och sedan körde han in i mig några gånger och knuffade av mig från banan.

Nu krävs mirakel

Förutsättningarna för Mattias Ekström, 30 år, var enkla inför dagens tävling. Det gällde att plocka in poäng på de tre förare som låg före i tabellen, märkeskamraten i Audi, Timo Scheider, Jamie Green och Paul di Resta, båda i Mercedes, för att överhuvudtaget ha en chans att vara med och försvara fjolårstiteln i de två tävlingar som återstår. Istället blev det tvärtom och nu behövs det ett mirakel för att svensken ska kunna upprepa sin bedrift.

Schneider i ledning

Tävlingen vanns av Paul di Resta före Timo Scheider och Bernd Schneider. Scheider behåller ledningen i mästerskapet med 62 poäng före di Resta på 55. Ekström ligger kvar på en fjärdeplats men avståndet till Scheider är nu hela 18 poäng, vilket i det närmaste är helt omöjligt att ta in. Ekström får nu sannolikt koncentrera sig på att hjälpa fram Audi-kollegan Scheider till titeln. Nästa tävling går på franska Le Mans den 5 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport