Sämsta OS – någonsin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige mot rekordflopp: ”Kommer att tappa mer”

Foto: BILDBYRÅN, JIMMY WIXTRÖM

PEKING. Sverige är på väg att göra sitt sämsta OS sedan 1900.

Och SOK varnar för att det blir ännu sämre i framtiden. Orsaken? Pengar, förstås.

–?Landslagsprogrammen har urholkats, säger Peter Reinebo, SOK:s sportchef.

Fallande häcklöpare, långsamma simmare, bortdömda brottare och förkylda roddare. Sverige har radat upp misslyckandena i detta OS och bara tagit tre silver med sex dagar kvar.

Målet är åtta medaljer och det återstår inte många chanser nu. Blir det inget guld så gör vi vårt sämsta OS sedan 1900. Och nu varnar SOK i Sportbladet för att det kommer att bli ännu sämre i framtiden.

–?Vi kommer att tappa om det fortsätter så här, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo.

–?Vi har redan sett tendenserna om vi tittar fem år bakåt i tiden.

Mindre pengar

Det finns en fara om man tittar redan mot London 2012?

–?Absolut! Absolut!

Och orsaken till att det blir färre OS-medaljer för Sverige i framtiden, om inget händer, stavas pengar – pengar till landslagen, framför allt i de mindre idrotterna.

De små sporterna är hopplöst efter i det kommersiella racet.

–?Det finns ju bara de statliga intäkterna i de mindre förbunden, inga sponsor-intäkter. Landslagsprogrammen urholkas och en del har samma budget som för tio år sedan.

Då halkar man efter de andra länderna, som bara satsar mer och mer.

SOK:s pengar, genom topp- och talangprogrammen, räcker inte till för att täppa igen gapet när kostnaderna samtidigt ökar och i framtiden blir SOK därför tvingat att satsa på ett färre antal idrottare.

Enligt Reinebo skulle det behövas 100 miljoner kronor till om året till landslagen, plus 25 miljoner till SOK:s talang- och topprogram (från antingen staten eller sponsorer), för att man skulle kunna konkurrera som man vill i OS.

–?100 miljoner är lite i förhållande till de 1,5 miljarder vi har i statsstöd om året.

”Mer Robin Hood”

Men det ska inte vara nödvändigt med ytterligare 100 miljoner från staten utan idrottsrörelsen kan själv omfördela de pengar man får i dag.

–?De statliga pengarna som kommit till förbunden har gått till klubb, ungdom och bredd. Pengarna har inte gått till landslag och topp.

Detta samtidigt som de stora förbunden, vars landslag drivs av sponsorintäkter, får mer pengar än de små.

–?Vi behöver mer ”Robin Hood”. En tårtbit av statsanslagen borde fördelas på storlek på landslag och inte storlek på förbund.

Men då krävs det en ändring i stadgarna vid Riks-idrottsmötet vartannat år. Och det tror Reinebo är omöjligt då de stora förbunden, som föredrar det nuvarande fördelningssystemet, där har fler röster än de mindre.

–?Och hur ofta händer det att majoriteten ger mer till minoriteten?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN