OS-arrangemanget skuldsatte Montreal

SPORTBLADET

Tog 30 år att betala

Foto: AP
Montreal anordnade sommar-OS 1976.

Sommar-OS är ett av världens största idrottsevenemang och en utmärkt chans för värdstaden att synas. Men det kan också innebära ett rejält ekonomiskt bakslag. Så var fallet för Montreal som arrangerade Sommar-OS 1976. Först 30 år senare hade man betalt den sista räkningen för spelen.

Anders Gärderud vinner 3000 meter hinder.

1976 gick sommar-OS av stapeln i Montreal. Vi svenskar minns kanske bäst Anders Gärderuds seger i 3000 meter hinder på världsrekordtid. Men för de boende i Montreal är det andra minnen som dominerar. OS var en ekonomisk katastrof, och skuldsatte staden ordentligt.

Mest kostade den nybyggda olympiastadion, designad av den franske arkitekten Roger Taillibert. I dag ses den som en symbol för de enorma kostnaderna den medförde. Arenan heter The Big O men kallas i folkmun för The Big Owe, som en ironisk hint till den skuld staden sattes i.

Kantad av missar

The Big O:s historia är kantad av missar. Montreals borgmästare, Jean Drapeau, lovade att OS inte skulle innebära stora utgifter för skattebetalarna. Men slutnotan av arenabygget visade annorlunda. Den ursprungliga budgeten sa att bygget skulle kosta närmare 800 miljoner kronor, men vid OS-invigningen hade man redan lagt ut den dubbla summan – och då var inte ens bygget färdigt.

Redan tidigt blev projektet försenat på grund av strejkande arbetare. Strejken innebar dels att kostnaderna ökade enormt, dels att man inte hann bygga klart innan OS började. Saknades gjorde ett stort torn och ett utfällbart tak över arenan. Först mer än tio år efter OS gått av stapeln var taket på plats. Dock gick det inte att fälla ihop när det väl fällts ut och dessutom fungerade det inte när det blåste hårda vindar. Tornet hade man också problem med. En brand satte tillfälligt stopp för byggandet och att en del av tornet lossnade mitt under en basebollmatch gjorde inte saken bättre.

Vill riva arenan

The Big O har varit hemmaplan för både Montreals baseboll och fotbollslag, men lagen har flyttat och arenan används numera sporadiskt. Från stadens håll har man funderat på att riva den.

Den totala kostnaden för arenan, inklusive bygge, renoveringar, räntor och inflation, beräknas till 9,5 miljarder kronor. Först 2006 var skulden återgäldad – 30 år efter det att spelen avgjorts.

Stefan Fransson
Minimedia