Årets match – men en vidrig tvåfotstackling grumlade nöjet

SPORTBLADET

LONDON. Så vad säger man efter en underbar, underhållande match som den mellan Chelsea och Aston Villa (4–4)?

Man säger:

Det är bara en tidsfråga innan fotbollen äntrar rättssalen i rullstol och en spelare med krossade benpipor stämmer en motståndare på miljoner.

Foto: Hit men inte längre Chelseas back Ricardo Carvalho stoppade Villas Agbonlahor på ett allt annat än schysst sätt.

Det känns en smula sorgligt att ta upp den aspekten av Premier League efter att ha suttit på Stamford Bridge och njutit av en match som hade allt av action och drama man kan begära.

Åtta mål, tre utvsiningar, två straffar, drömstrutar, målvaktstabbar... det var verkligen ÅRETS MATCH i ligan och jag och mina bänkgrannar, Henry Winter från Daily Telegraph och Kevin McCarra från Guardian, tjöt av upphetsning denna ljumma Boxing Day i London.

Det som grumlade nöjet för oss alla tre var Ricardo Carvalhos vidriga tvåfotstackling mot Villas Gabriel Agbonlahor med tio minuter kvar.

Hur tänkte Carvalho där?

Han bad, via ombud, om ursäkt till Gabby efteråt. Och han bedyrade förstås, som alla andra som råkat ut för röda kort i liknande situationer, att han inte hade för avsikt att skada motståndaren.

Nä, det är klart.

Det vill inte jag tro heller.

Vad f-n är det som pågår?

Men VAD var hans avsikt när han kastade sig i hundra knyck, framifrån, med båda fötterna i luften och dobbarna som dödliga vapen, rakt mot sin motståndare?

Att träffa bollen?

Hur kom det sig då att Carvalhos dobbförsedda fotsulor inte höll sig nere på den marknivå där bollar brukar rulla utan kom farande två decimeter över gräset? I lagom höjd för att förstöra en fotbollsspelares karriär, kanske invalidisera honom under olyckliga omständigheter?

Ursäkta språket så här i jultider, men det vete fan vad som pågår just nu.

De senaste veckorna har vi sett ett makabert återfall till den hemska tvåfots-tacklings-epidemi som plågade Premier League för ett par, tre säsonger sen.

Gerrard har slutat med dumheterna

Henry Winter, mannen jag brukar kalla Eleganten, skrev då:

”Det sägs att engelska spelare är enbenta. Men det håller jag inte med om. De är fantastiska på att tackla med båda fotsulorna.”

En av de hårdast kritiserade på den tiden var Liverpools eminente Steven Gerrard. I går visades för övrigt en reprissnutt av hans värsta två-fotare på Sky, och det var avskyvärt att se.

Sen mognade Gerrard på nåt sätt och slutade med dumheterna och visade att man kan bli en av världens bästa spelare utan att tackla sönder smalbenen på folk.

Så vi trodde kanske att det var över.

I stället har vi bara på några dagar sett Liverpools Peter Crouch få rött kort för en slags karatespark i knähöjd, Spurs Didier Zokora få ”straight red” mot Man City, lagkompisen Steed Malbranque göra något ännu värre i samma match och klara sig undan, Readings Brynjar Gunnarsson utvisas för en äcklig tvåfotare mot West Ham igår – och så då Carvalho.

För att inte tala om alla tidigare incidenter under höstsäsongen.

Ricardo Carvalho är ingen ond människa. Ingen ful spelare. Sällan ens omdömeslös.

Ändå: ytterligare en av alla de stjärnor från världens alla hörn som nu satt sin stämpel, i dubbel bemärkelse, på den här ligan.

Det spelar ingen roll om du kommer från England, Island, Frankrike eller Portugal – det livsfarliga spelet har startat igen.

Sir Alex har också fått nog

Sir Alex Ferguson är en av dem som satt ner foten och protesterat nyligen. United-managern sa förra veckan just det jag skrev i ingressen:

– Snart kommer fotbollen att bli en rättssak med stämningar och advokater och skadeståndskrav. Vi kan inte ha det så här längre. Tvåfotstacklingarna kommer att förstöra de stora talangernas karriärer och de som kommer att döma i slutsändan blir domstolarna – inte fotbollsdomarna.

Jag gillar att Sir Alex, den nye serieledaren, slår näven i bordet i ämnet.

Lyssnar man, som i går, till Chelseas Avram Grant när han mumlar nåt om ”... men Carvalho ville ju inte skada nån” blir man bara trött.

Avram fick frågan TRE gånger i går om han möjligen tyckte Carvalhos tackling var värd en utvisning, men han vägrade medge det.

Sicken trist figur han gör i José Mourinhos fotspår, sicken pinsam representant han är för Chelsea FC.

ARTIKELN HANDLAR OM