Pelle Svensson: Jag blev mordhotad

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Jag måste prata
nu – för Aras skull”

Pelle Svensson, Ara Abrahamian och Mikael Ljungberg (infälld).
Foto: Eva-Lena Olsson/Urban Andersson/AP (Montage)
Pelle Svensson, Ara Abrahamian och Mikael Ljungberg (infälld).

I 16 år satt han i internationella brottningsförbundets styrelse, Fila. Efter att ha sett Ara Abrahamian blivit bortdömd i OS-semifinalen berättar nu Pelle Svensson, 65, om en sport där mutor är en del av verksamheten, om ett mordhot från en rysk ledare och sin kamp för att göra brottningen till en ren sport.

– Jag har hållit tyst om allt det här, men jag måste prata nu för Aras skull, säger Svensson till sportbladet.se.

Det låter som något ur en sämre spionroman, men det Pelle Svensson berättar om brottningens värld är en skrämmande historia där hans kamp för ren idrott varit i det närmaste hopplös och i dag såg han ytterligare en bekräftelse på att något är fel inom sporten han älskar.

– Ara gjorde inte några fel. De straffade honom för mattflykt, men inte i någon fas var han utanför mattan. Det lämnas in en protest, men den tar Fila inte ens upp. Det står i paragraferna att flagranta domarfel ska videogranskas, säger Svensson.

Försökte döma bort Ljungberg

Att så inte sker är ingen direkt överraskning för Svensson. Han vet bättre än någon annan hur det går till inom brottningens värld.

– Redan i Sydney 2000 försökte de döma bort Micke Ljungberg, men han var alldeles för stark så de kunde inte komma åt honom. Den domaren stängdes av i två år efteråt, men det var bara att lägga locket på problemen, ingen riktig lösning, menar Svensson.

Fyra år senare var det dags igen. Ara Abrahamian var uppe i OS-final i Aten mot ryssen Aleksej Misjin och Svensson var på plats.

– Jag var där med kungaparet. Jag förklarade för kungen hur reglerna fungerade och satt sedan med kungen ifall han skulle ha fler frågor. Helt plötsligt frågade kungen mig:

– Den där mannen i rosa skjortan, vem är det?

– Ja, det var den ryske ledaren och det förklarade jag för kungen och sedan frågade jag varför han undrade.

– Jo, för han uppträder som en domare och han gör hela tiden tecken till en domaren. Det var kantdomaren.

”Kan bli din död”

Pelle Svensson, som då var ordförande i Fila disciplinära kommitté lämnade läktaren och gick fram till den ryske ledaren och förklarade att han inte fick göra tecken till domaren.

– Jag tog tag i honom och så vred han sig bort från mig. På något sätt så gick skjortan sönder. Han kom loss och så vände han sig mot mig och sa: Du ska veta att det här kan bli din död.

Den ryske ledaren, vars namn är Mikhail Mamiachvili, sitter i dag som ledarmot i Fila, var den som uttalade hotet mot Svensson. Ett dödshot?

– Jag uppfattade det så. Jag rapporterade det till Raphaël Martinetti, ordföranden i Fila. Han sa att det var beklagligt.

Mutad domare

Svensson skaffade sedan bevis för att domaren i finalen var mutad. En final som Ara Abrahamian förlorade på fler neddömningar trots att han var den klart mest aktive brottaren, enligt Svensson.

– Det handlade om en muta i miljonklassen. Domaren var en fattig rumän. Mitt vittne var en tränare som ville vara anonym.

Varför har du inte berättat om det här utåt tidigare?

– Jag bestämde mig för att inte göra det när jag slutade, men när jag såg Ara bli bortdömd för andra gången, han har kämpat för det här i åtta år och två gånger blivit bestulen på guldet, så då kan jag inte hålla tyst längre.

Han har varit i kontakt med svenska olympiska kommitténs, SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

– Han lyssnade och jag bad honom ta kontakt med Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK (internationella olympiska kommittén) så att de tar tag i det här. De måste kräva ett korruptionsfritt domarsystem och annars ta bort brottningen från det olympiska programmet.

Nej tack, sa Fila

Pelle Svensson kom med ett förslag till ett sådant system där brottarna skulle lotta fram domarna strax innan match vilket skulle omöjiggöra alla former av mutor. Ett förslag som Fila sa nej till.

– Då kände jag att det inte var någon idé att stanna kvar inom Fila och jag är glad att jag inte är på plats i Peking i dag och måste stå till svars inför de svenska brottarna på grund av ett system som inte fungerar.

Pelle Svensson är upprörd, å sin sports vägnar och å Ara Abrahamians vägnar.

– Och nu när de pratar om att de ska ta ifrån honom bronset så blir jag ännu mer upprörd. Det var ju inte en protest mot IOK utan domarna som inte upprätthållit den ed de svurit. Man måste också förstå hur upprörd han är, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN