Svensk skrällseger i skidskytte-VC

SPORTBLADET

Vann herrstafetten i Oberhof i dag

Foto: Tolv år sedan sist David Ekholm, Björn Ferry, Matthias Nilsson och Carl-Johan Bergman jublar efter dagens seger i tyska Oberhof.

En bättre nyårspresent kunde inte svenskt skidskytte ha fått.

Det svenska herrlaget vann i dag världscupstafetten i tyska Oberhof.

— Det kändes att det låg i luften, säger den svenske förbundskaptenen Staffan Eklund till sportbladet.se.

Foto: Carl-Johan Bergman höll undan trots en bom.

Det var länge sedan sist — men i dag slog de svenska herrarna till. Segermarginalen ned till hemmanationen Tyskland skrevs till 35 sekunder och det var ett starkt svenskt skytte som lade grunden till segern.

Men det såg mörkt ut efter den första sträckan.

David Ekholm noterades för fyra extraskott i de besvärliga förhållandena och Sverige låg på en tiondeplats, långt ifrån en pallplacering.

Fantastiske Ferry

Men ett i alla bemärkelser prickfritt skytte från andra sträckans Björn Ferry förde upp svenskarna till en tredjeplats efter Tyskland och Ryssland.

— Skyttet var inte så besvärligt på de fyra, fem första banorna där det inte blåste så mycket. Men att som Björn skjuta fullt från bana tio i första skjutningen är fantastiskt.

Även Matthias Nilsson sköt fullt på den tredje sträckan och Carl-Johan Bergman gick ut i ledning med 21 sekunder före Ryssland inför den avslutande fjärde sträckan.

Den ledningen släppte han aldrig, trots en bom i det liggande skyttet. Efter det sista stående skyttet var marginalen ned till tvåan Ryssland hela 45 sekunder — och Bergman kunde defilera in i mål.

Besviken före jul

— Jag var besviken före jul för jag tyckte inte att vi nådde upp till vår kapacitet i Beitostölen. Jag vet att vi kan vara bland de fem bästa nationerna och det har vi bevisat nu, säger Staffan Eklund.

Till sist knep Tyskland andraplatsen efter att ha passerat Ryssland på de avslutande kilometrarna. Den svenska segermarginalen skrevs till 35 sekunder, med Ryssland på tredjeplats 43 sekunder efter.

Norge slutade fyra — men diskades sedan för ett regelbrott vid en av skjutstationerna.

”En skräckfilm”

Segern var den första svenska i en herrstafett sedan 1993 — och lovar gott inför fortsättningen.

— Ser man till åldern på skidskyttarna i världseliten är det egentligen först i Vancouver som vi ska vara som bäst. Men naturligtvis är det inte orealistiskt att vi kan vara på pallen redan i Turin nästa år, säger Staffan Eklund, som hunnit återhämta sig efter dramatiken.

— Varje lopp är som en skräckfilm.

Den här gången med ett lyckligt slut.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM