Storslam för Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Jerringprisvinnaren rörd till tårar efter alla utmärkelser

KUNGEN OCH PRINSESSAN Stefan Holm tog storslam vid Idrottsgalan på måndagen. Här njuter han av kvällen tillsammans med kronprinsessan Victoria.
Foto: BILDBYRÅN
KUNGEN OCH PRINSESSAN Stefan Holm tog storslam vid Idrottsgalan på måndagen. Här njuter han av kvällen tillsammans med kronprinsessan Victoria.

Någon sade en gång att Stefan Holm ”går som en vinnare”.

Vägen var inte alltid rak.

Men Holm kom fram.

På måndagskvällen stod han där – som OS-guldmedaljör, som Årets idrottsman 2004, som Jerringprisvinnare och självklart som den store profilen vid Idrottsgalan i Globen.

– Det börjar bli lite mycket nu för en Forshaging, sa en märkbart rörd Stefan Holm när han strax efter 22.30 fick ta emot svenska folkets finaste pris.

Denne ”någon”, som uttalade sig om Holms sätt att föra sig i världen, var den legendariske höjdtränaren Viljo Nouisiainen – som visste vad han talade om.

Det var Nousiainen som en gång hade sett storheten i Patrik Sjöberg, det var han som lade grunden för Christian Olsson – och det var han som för länge, länge sedan tyckte sig se en mästare även i den unge Stefan Holm från Forshaga.

Stefan Holm har inte glömt.

När OS-guldmedaljören tog emot priset som Årets manlige idrottare valde han att skicka ett tack även till den bortgångne höjdhoppstränaren Nousiainen var mentor åt Sjöberg, Yannick Tregaro och Christian Olsson, men hade del även i träningen som Johnny och Stefan Holm inledde i Värmland.

– Jag vill förstås tacka Viljo i hans himmel, sade Holm på podiet.

– Han är nog väldigt stolt över Christian och Yannick, och förhoppningsvis är han stolt även över mig.

Magiskt år

För 2004 var året då Holm verkligen gick på det sätt som Nousiainen visste att han kunde gå. Det var då som den envise talangen gick ifrån att var en i mängden till att bli den självklare dominanten.

2004 var magiskt. Inte bara för OS-guldet. Inte bara för Svenska Dagbladets bragdmedalj, som han officiellt fick i sin hand vid Idrottsgalan.

2004 var mer än så.

Det var året då han gick obesegrad genom samtliga årets 22 tävlingar, då han avslutade med seger i Grand Prix-finalen i Monaco – och då han blev pappa till sonen Melwin.

Födseln i oktober förändrade mer än OS-guldet.

– Det är stort, säger Stefan Holm till TT i vimlet i Globen.

– Plötsligt så inser man att det finns så mycket saker som går före, att jag själv inte är viktigast. Det är helt fantastiskt. Och det har varit ett ganska skönt år, får jag säga.

Vid måndagskvällens galakväll var Holm redan på förhand en av huvudpersonerna. Under middagen var han placerad vid honnörsbordet, med Victoria vid sin sida. En kronprinsessa och friidrottskung i strålkastarskenet.

– Det är bara att njuta, sade Holm.

– Det är inte så ofta man får uppleva något sådant.

Delar glädjen

För ett par år sedan hade Stefan Holm ett ansträngt förhållande till den svenska idrottsgalan. För två år sedan var han inte inbjuden, och ifjol kom inbjudan sent efter strul i hanteringen.

Den här gången var Holm både på plats och i centrum. Med sig hade han också pappan och tränaren Johnny Holm. Det var naturligt. Framgången har de nått tillsammans. Glädjen delar de.

Pappa Johnny förärades också ett pris på Idrottsgalan, Sportspegeln-priset.

Det var också till familjen som Stefan Holm vände sig i sina tacktal.

– Jag vill börja med att tacka min mamma som fött mig, min pappa som är min tränare och som stöttat mig genom åren, storasyster Veronica, min nyblivna hustru Anna och min nyfödde son Melwin.

– Ni är alla en del av det här priset och skulle jag stycka upp det i små delar skulle ni få varsin. Men ni kan alla få komma hem och titta på det.

Sedan tog han priset och gick – som en vinnare med kostym, med en galaslips i svart och silverglans.

Efter ett år som var gyllene.

Alla Jerringpristagare

Radiosportens Jerringpris har delats ut sedan 1979. Jury är svenska folket, som i år fått internet- och telefonrösta. Stefan Holm fick 34 procent av rösterna.

Sportbladet-TT

Publicerad: