Dramatisk avslutning på prestigemötet

SPORTBLADET

Djurgården skakade HBK i omstarten

HALMSTAD (TT)

Det var den allsvenska omstarten när vårens lag, serieledande Halmstad, skulle försvara sin tätplacering.

Det var samtidigt mästarlaget Djurgårdens sista chans att haka på toppstriden.

Det slutade 2–2 (0–2) sedan HBK:s lagkapten Tommy Jönsson nickat in kvitteringen i den fjärde tilläggsminuten.

– Fantastiskt skönt! Samtidigt ska det inte behöva dröja så länge för att få in kvitteringen med tanke på hur många chanser vi skapade i andra halvlek, säger lagkapten Jönsson.

Foto: KVITTERINGEN Tommy Jönsson har just gjort 2–2 för Halmstad mot Djurgården - på fyra minuters stopptid.

Men det var det absolut ingenting som tydde på efter första halvlek.

Då var det en serieetta med ett spel slaget i spillror.

Medan Djurgården med rörlighet och kvickt passningsspel drog isär hemmalaget och hittade ytorna på kanterna uppträdde Halmstad förvirrat, stressat och oorganiserat.

– Vi var alldeles för ängsliga och spelade på tok för mycket centralt, vilket innebar att vi ofta hamnade i två mot tre-situationer på kanterna och inte fick igång någon riktig press, analyserar HBK-tränaren Janne Andersson.

Mikael Nilsson på EM-platsen som högerback tycktes bortkommen och fortfarande ha mardrömmar om Grønkjaer och italienarna och på mittfältet var Magnus ”Turbo” Svensson den ende som kom upp i acceptabel nivå.

Självmål

Visserligen var Djurgårdens ledningsmål i den 23:e minuten, ett självmål, minst sagt slumpartat när Geert den Ouden drev in bollen i Halmstads straffområde som träffade Mikael Nilssons fot och sedan studsade vidare på Tommy Jönsson och grundlurade hemmamålvakten Conny Johansson.

Men det var inte desto mindre rättvist.

– Vi fick matchen dit vi ville och tvingade Halmstad att slå långa bollar i uppspelen. Så första halvlek är jag taktisk nöjd med, även om vi ibland släppte till kontringar som kunde ha blivit farliga, anser Zoran Lukic, tränare i Djurgården.

Halmstad försökte flytta upp spelet efter 0–1, men fick ingen ordning på den avgörande passningen och i stället kunde Geert den Ouden, sedan Mikael Nilsson tappat bollen i uppspelsfasen, med ett behärskat avslut strax utanför straffområdet göra 0–2 (38).

Då fanns det inget som tydde på att hemmalaget skulle kunna komma tillbaka.

Lyckade byten

Men några lyckade och nödvändiga byten av tränaren Janne Andersson efter paus skulle förändra matchbilden totalt.

In kom en halvskadad Emil Jensen på backen, Mikael Nilsson flyttade upp på höger yttermittfält medan Dusan Djuric tog ett steg in i banan på mitten.

– Det var tanken från början, men eftersom Emil har varit skadad valde jag Micke. Men inför andra halvlek var vi tvungna att chansa och det gick ju verkligen hem, konstaterar Andersson.

Plötsligt kom rörligheten och passningsspelet i gång, samtidigt som Djurgården blev alltmer ängsligt.

Speciellt när Pa Dembo Touray efter en onödig utflykt i straffområdet fick se sin retur på Markus Rosenbergs skott hamna hos Yaw Preko som rullade in 1–2 (58) i öppet mål.

– Vi blev rädda i andra halvlek och hade inte längre någon kontroll på Halmstad, medger Lukic.

Halmstad tog nu helt över matchen. Preko hade själv två jättechanser till ytterligare nätkänning liksom Markus Rosenberg, men det blev lagkaptenen Tommy Jönsson som i den fjärde tilläggsminuten kunde nicka in 2–2 på Mikael Nilssons välavvägda frispark.

TT