Nya hjälmen ska rädda "Schumi"

SPORTBLADET

Klarar att bli överkörd av en stridsvagn: Ralfs olycka var en varningsklocka

Hårdare, robustare och starkare. Det är huvudsaken.

I alla fall för Michael Schumachers hjälm - den nya huvudbonaden som klarar vikten av en stridsvagn.

Och kostar 109 000 kronor.

Foto: Okrossbar Michael Schumachers nya hjälm klarar till och med att bli överkörd av en stridsvagn. ”Jag utgår ifrån att vi har den säkraste hjälmen inom formel 1”, säger Michael Schumacher.

När den tyske världsmästaren i dag kvalar för en bra position i morgondagens F1-lopp i franska Magny-Cours kör han för första gången ett viktigt lopp i sin nya superhjälm.

En tysk firma har tagit fram ett huvudskydd som är 100 procent säkrare än sin föregångare. Den är tre gånger så hård och dubbelt så stark som Michael Schumachers förra hjälm.

Klarar en stridsvagn

Den klarar att bli överkörd av ett stridsfordorn och den som har hjälmen på sig och får ett bowlingklot i huvudet, kastat från den fjärde våningen i ett bostadshus, klarar sig utan skador.

- Jag utgår ifrån att vi har den säkraste hjälmen inom formel 1 och inom hela motorsporten, säger Ferraris Michael Schumacher till F1-total.

Hjälmen testades redan i januari, men då tyckte den sexfaldige världsmästaren att den var allt för tung.

Nu är den lättare, den väger bara 40 gram mer än fjolårsmodellen. Totalt 1 190 gram.

"Enormt nöjd"

- Jag är enormt nöjd, vikten på hjälmen är enormt viktig, säger Michael Schumacher, vars krav i början var ett bekymmer för tillverkaren.

- Det var ett problem som inte var speciellt lätt att lösa, säger Oliver Schimf, som är chef för utvecklingen av hjälmen, till sport1.

- Det går bara att klara FIA:s krav om man har ett riktigt tjockt ytterskal och det gör självklart att hjälmen blir tyngre.

Morgondagens tävling är starten på den andra delen av säsongen och Michael Schumacher leder VM överlägset före stallkompisen Rubens Barrichello. Gårdagens träning förstördes av ett regn, och tiderna är mycket svåra att värdera. Världsmästarstallet Ferrari körde bara ett fåtal varv.

- Vi tyckte inte att det var någon mening att köra i regnet eftersom väderleksrapporterna säger att det ska bli betydligt bättre väder under helgen. Vi ville bara köra när det var torrt och fick bara några få svar, och ska jag vara riktigt ärlig har jag ingen känsla alls för hur det kommer att gå.

BMW-Williams saknar Ralf Schumacher efter den fruktansvärda kraschen i den senaste tävlingen, och i går var det Juan-Pablo Montoyas tur att förstöra bilen.

Montoya kraschade

Hans förmiddagstest slutade i skyddsmuren, men han klarade sig oskadd.

- Ralfs krasch var verkligen en varningsklocka. Vi behöver en säkrare sport, säger Michael Schumacher till Bild.

Därför satsar han själv på en ny superhjälm - som klarar att bli överkörd av en stridsvagn.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport