McEwen tog sin andra etappseger

SPORTBLADET

Magnus Bäckstedt fortfarande fyra

Gueret

Australiern Robbie McEwen tog hem segern på den nionde etappen i Tour de France efter en tuff spurtuppgörelse.

Magnus Bäckstedt cyklade in som 24:a och ligger kvar på fjärde plats sammanlagt.

Det var 32-åringens andra etappseger i årets upplaga - den första kom på den andra sträckan med målgång i belgiska Namur.

- Det var en underbar seger med tanke på att jag kraschade och skadade mig för tre dagar sedan. På upploppet gav jag allt, sade han.

Segertiden på den 160,5 km långa sträckan mellan St Leonard de Noblat och Gueret blev 3.32,55.

Det såg först ut att bli en uppgörelse mellan italienaren Filippo Simeoni och spanjoren Inigo Landaluze. De ryckte ifrån efter 38 kilometer och hade som mest en ledning på cirka tio minuter innan klungan började ta in.

- Jag såg inte de två som låg framför förrän strax före mål och när jag gjorde det tänkte jag för mig själv att "det här kommer att bli svårt", sade McEwen.

Fransmannen Thomas Voeckler behåller den gula ledartröjan och är två minuter och 53 sekunder före australiern Stuart O`Grady. Femfaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong ligger totalt sexa, nio minuter och 35 sekunder efter. Magnus Bäckstedt slutade på 24:e plats och ligger fortfarande fyra, 6.27 efter.

Belgaren Christophe Brandts b-prov visade sig också innehålla spår av det smärtstillande medlet metadon, meddelade hans stall på tisdagen. Brandt åkte fast i en dopningskontroll i fredags och togs ur laget inför etappen i lördags.

Brandts fall är ovanligt eftersom metadon inte vanligtvis används av idrottsmän. Brandt själv hävdar att han är oskyldig.

- Vi har förtroende för Christophe, men det är upp till honom att komma med en förklaring till det här, säger stallchefen Claudy Criquielion.

TT-Reuters