Förlust för Robin Söderling

SPORTBLADET

Gaudio vann på en timme

Båstad

Han fick vänta i mer än ett dygn på att få spela semifinalen mot Gaston Gaudio i Båstadturneringen i tennis.

Sedan gick det desto snabbare.

59 minuter, sedan var Robin Söderling utslagen och Gaudio i final.

- Det var ingen höjdare tyvärr. Jag spelade inte alls lika bra som tidigare i veckan. Avbrottet missgynnade mig, sade Söderling.

För semifinalmötet skulle egentligen ha spelats redan i lördags. Regnet över Båstad satte dock stopp för allt spel, precis som under söndagsförmiddagen. Klockan 15.47 kom matchen i gång, mindre än en timme senare var det slut efter setsiffrorna 6-4, 6-2.

- Jag har ju inte hållit i ett tennisracket på två dagar efter semifinalen och hade inte samma koordination på banan. Tyvärr försvinner känslan lika snabbt som den kommer. Lite bättre motstånd kunde jag bjudit upp till, sade han.

Det fanns ytterligare en förklaring och han fanns på andra sidan nätet. För argentinaren visade varför - och hur - han vann Franska mästerskapen nyligen.

Tålamod

För honom gjorde den långa väntan ingenting och inte heller på tennisbanan saknar han tålamod. Han höll bollen i spel, misstagen fick Söderling i stället stå för. Ett break fram till 4-3 var allt som behövdes för att Gaudio skulle ta hem första set och det var vad som behövdes för att Söderling skulle förlora matchen.

Två omedelbara break i andra set gjorde att argentinaren gick ifrån till 3-0 och då var det över, oavsett hur många gånger publiken försökte ropa "Robin".

För första gången sedan 1981 spelas nu finalen i Båstad på måndagen. Väl där blir det en bekant motståndare för Gaudio i form av landsmannen och regerande mästaren i Båstad, Mariano Zabaleta. Han hade inga problem med chilenaren Fernando Gonzalez i semifinalen (6-1, 6-4).

Svenskar i dubbelfinalen

För Robin Söderling väntar i stället ett par dagars vila, sedan börjar uppladdningen mot OS och US Open med tre hardcourtturneringar i USA, allra först i Indianapolis.

Men det blir svenskt även på måndagen i form av Simon Aspelin och Jonas Björkman i dubbelfinalen - men på var sin sida nätet.

För Aspelin och hans dubbelkamrat, australiern Todd Perry, har vägen till dubbelfinalen blivit betydligt lättare än de någonsin kunnat föreställa sig. Efter att motståndarna lämnat walk over i kvartsfinalen blev det en repris även i semifinalen när chilenska paret Nicolas Massu/Fernando Gonzalez drog sig ur.

Därmed är Aspelin klar för andra raka dubbelfinalen i Båstad. En av finalmotståndarna är också välbekant, nämligen Jonas Björkman. Han spelar i år med Mahesh Bhupathi i stället för i vanliga fall Todd Woodbridge. De båda besegrade i sin semifinal Karsten Braasch, Tyskland i par med Mariusz Fyrstenberg, Polen (6-3, 6-3).

Tobias Österberg/TT