Febersjuk Björkman vidare i dubbel

SPORTBLADET

Klar för kvartsfinal i Australian Open

Jonas Björkman är den hetaste tennissvensken som finns kvar i Australian Open.

– I söndags hade jag 39 graders feber, berättar 32-åringen.

Foto: Till kvarten Jonas Björkman servar i segermatchen mot Simon Aspelin/Todd Perry. Björkmans partner Max Mirnyj står redo.

Men Björkman reste sig ur sjuksängen och i par med Max Mirnyj spelade han på måndagen bort Simon Aspelin ur dubbelturneringen.

Aspelin i par med australiern Todd Perry hade inlett året strålande med finalplatser i både Auckland och Adelaide. Men i Australian Open tog det stopp i åttondelsfinalen. Björkman och vitryssen Mirnyj vann en tät match med 6–2, 4–6, 7–6 (7–5) efter två timmar och 29 minuters kamp.

– Jag kunde inte ta några djupa andetag och fick knappt någon luft. Därför var det nästan komiskt att vi höll på i två och en halv timme, sade en slutkörd Björkman med hes och rosslig röst.

Han insjuknade i lördags, nådde en febertopp på söndagen och trodde inte på spel under måndagen.

– Men Max sade att han skulle täcka 85 procent av banan och att jag bara skulle försöka dra i någon retur. Och det fungerade ju bättre än väntat.

– Jag har faktiskt inte servat så bra på minst tre månader, det är konstigt att man ska hitta den när man ligger i sängen.

Genrep inför Davis Cup

I kvartsfinalen på onsdag ställs den svensk-vitryska kombinationen mot Michael Llodra/Fabrice Santoro. Fransmännen har vunnit dubbelturneringen i Melbourne de två senaste åren och ännu inte tappat ett set i årets turnering.

– Nu blir det sängen igen i en och en halv dag. Det gäller att jag blir frisk för om vi ska slå dem måste vi spela bättre, säger Björkman.

För svensken blir kvartsfinalen också ett troligt genrep inför Davis Cup-mötet mot Frankrike den första helgen i mars.

– Det blir troligtvis Llodra/Santoro som spelar då, och i sådana fall blir det en väldigt tuff match, säger Björkman.

Vem som ska bilda svenskt dubbelpar tillsammans med Björkman är ett av de svåra beslut som Davis Cup-kapten Mats Wilander måste ta.

– Jag tycker att Simon Aspelin måste vara högaktuell. Visst är Pim-Pim ett alternativ, men frågan är om han orkar att spela i tre dagar. Men Mats har säkert en plan för det där, säger Björkman.

Ensam kvar

Eftersom alla fem svenskar i utslagna ur herrsingeln och Aspelin också är utslagen i mixeddubbel är Björkman den ende svenske seniorspelaren kvar i Grand Slam-turneringen.

Och det ser inte bättre ut i juniorturneringen. Nadja Roma och Michaela Johansson försvann direkt ur juniorsingeln. 16-åringarna tog tillsammans nio game i första omgången. Roma föll mot femteseedade Yung-jan Chan från Taiwan med 1–6, 3–6. Johansson förlorade mot fjärdeseedade ukrainskan Olga Savtjuk med 2–6, 3–6.

Roma och Johansson ställer också upp i dubbel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis