Åttonde SM-guldet för Södergren

SPORTBLADET

Vann 15 kilometer fri stil

I onsdags missade han guldet. På lördagen tog han revansch.

Anders Södergren vann SM-loppet över 15 km fri stil före Mathias Fredriksson.

– Det roligaste lopp jag kört. Vilken publik, sade hälsingen efter sitt åttonde SM-guld.

Det var Anders Södergrens lopp från början till slut. Att klubbkompisen Mathias Fredriksson skulle stå för motståndet förvånade inte. Östersundsåkarna står i en klass för sig bland de svenska herrarna.

Men den här gången var söderhamnaren Södergren snabbast i Hudiksvall. Han ledde från start till mål, ivrigt påhejad av tusentals hälsingar längs spåret och i skidstadion. Avståndet växte hela tiden och blev till slut 22 sekunder.

– Det var en grym publik, sade Södergren. Det värsta jag varit med om...eller bästa borde jag säga.

– Det var verkligen roligt att köra i dag.

Hittat rätt lagom till VM

Förutom publiken och guldtriumfen gladde sig Södergren även åt att han börjat hitta riktigt rätt med skidåkningen lagom till VM.

– I individuella skate var det här det klart bästa loppet i vinter, sade han. Det kändes riktigt bra i kroppen.

Det var hans tredje SM-guld på distansen och just 15 km fritt är öppningsdistans i VM den 17 februari.

– Det känns bra att jag kan ta med mig den här känslan till VM, sade han.

Mathias Fredriksson har haft både bättre dagar och bättre skidor. Att det ändå räckte till SM-silver tyder på att han också ligger rätt inför VM. De tunga förhoppningarna i traditionella grenar i VM vilar på Fredriksson och Södergren.

– Det var ett okej lopp, sade Fredriksson, som numera har nått en sådan nivå att bara guld räknas i nationella skidspår.

Nytt guld i stafett?

På söndagen lär Fredriksson och Södergren åka hem SM-guldet i stafett, tillsammans med lillebror Fredriksson, Thobias. Sprintvärldsmästaren var ett tag och sniffade på bronset på lördagen och blev till slut femma.

Och förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand kunde konstatera att VM-åkarna börjar trissa upp farten. Det var idel VM-folk högst upp i resultatlistan.

Dagens överraskning var Mats Larsson. Om nu ”Peken” någon gång tvekat om Åsarnaåkaren som VM-åkare, så kom ett definitivt klassbesked på lördagen.

Larsson, 25 i mars och son till gamle landslagsåkaren Gunnar ”Hulån” Larsson, blev sjuk på det sista lägret före världscuppremiären och hade hälsokrångel ända till nyår. Nu blev det SM-brons i ett fristilslopp – av en åkare som är utpräglad klassiker. Och i onsdags var han ju femma i SM-tremilen i fristil.

– Skiathlon, den klassiska sprinten och stafetten, helst första sträckan, är det jag vill åka i VM, sade han.

Mats Larsson passerade Jörgen Brink i bronsjakten och båda två är användbara både i sprint och traditionellt i VM.

Sportbladet - TT