Sandviken försvarade SM-guldet

SPORTBLADET

"Otroligt skönt. En lättnad"

UPPSALA

Bandyfinal, rekordmånga 21 804 på läktaren, soligt, tio plusgrader - och Sandviken vann SM-guldet.

Det börjar bli ett säkert vårtecken.

För tredje gången på fyra år tog Saik hem pokalen.

- Otroligt skönt. En lättnad, sade lagkaptenen Niklas Spångberg.

Foto: Scanpix
Segerjubel för Sandviken.

Bandyfinalen blev precis så jämn och så spännande som en match mellan landets två bästa lag ska bli.

Segern var rättvis då de svartvita var mer effektiva, men sett till det spelmässiga kunde pokalen lika gärna ha visats upp på Medborgarplatsen i Stockholm som på O'Learys i Sandviken - så jämnt var det.

- Hammarby spelade fantastiskt bra, med mycket dropp och de pressade ner oss långt i banan. Det kändes som att det verkligen kunde ha slutat hur som helst, sade tränaren Anders Jacobsson.

Utgången var inte uppenbar - och det fanns heller ingen uppenbar guldhjälte.

Lagseger

Visst gjorde unge Patrik Nilsson, 21, två mål men segern var snarare en lagseger.

Efter 2-2 i halvtid gjorde Sandviken ett litet ryck när Henrik Hagberg slog in en retur från Magnus Muhréns skott, och Muhrén själv slog in 4-2 efter en hörna.

Sandvikens stora stjärnor Magnus Muhrén och Patrik Södergren gjorde annars inte mycket väsen av sig stora delar av matchen, men då klev andra fram.

Nämnde Hagberg var bra, lagkaptenen Spångberg likaså - och så Patrik Nilsson - nyuttagen i VM-truppen - var på rätt ställe vid rätt tillfälle och gjorde mål på sina två första skott.

1-0 efter fint förarbete av Stefan Andersson och så 5-3 efter att Patrik Södergren åkt igenom Bajen-försvaret.

- Det var en roligt att få göra två, men vi spelade sådär. Det var en jäkligt jämn match och vi var bra i vissa lägen och sämre i andra, sade Nilsson.

Dessförinnan hade Hammarby reducerat två gånger om.

Oscar Jonsson kom direkt från avbytarbänken och väntade ut Daniel Kjörling i Saik-målet och lyfte in 3-4 och sedan låg samme Jonsson bakom nästa reducering när hans hörna nådde Stefan Persson fram till 4-5.

"Jättenöjd"

Då följde en stor "Bajen"-press och matchen avgjordes inte förrän i den 90:e minuten, när Gustav Björkman - en av blott två finaldebutanter för Saik - kunde kontra in 6-4.

- Jag är jättenöjd. Vi började bra, men sedan tappade vi under andra halvan an den första halvleken. Med tanke på motståndet så gör vi en mycket bra match, sade tränaren Anders Jacobsson.

Nu väntar firandet av guldet i ett par dagar, men redan på tisdag samlas 14 av finalspelarna i Edsbyn för ett upptaktsläger inför VM.

Ett säkert vårtecken, det med.

Niclas Johansson/TT