”Vägrar fortsätta bestraffas för min vikt”

Reglerna ändras 2019: Hamburgare varje dag

Publicerad 2018-06-09

Efter ännu ett år utan poäng var frustrationen så stor att Marcus Ericsson bara såg en utväg.
– Jag gav mig själv ett ultimatum, säger han.
– Jag vägrar att fortsätta bestraffas för min vikt.

Det kan låta så enkelt att gå ner fem kilo i vikt, men alla som har försökt vet hur svårt det är och när man dessutom måste vara vältränad är det ännu svårare.
Men 180 cm långa Marcus Ericsson hade inget val. Hans 75 kg var för tunga för Formel 1.
– Efter förra säsongen var jag otroligt frustrerad över att jag hade ett vikthandikapp gentemot min teamkollega. Även om jag säger det, är det ingen som tar hänsyn till det. Det gör inte resultatlistan heller, det handlar om VM-poäng. Därför gav jag mig själv ett ultimatum.
– Jag sa till mig själv att banta. Jag vägrar att bli bestraffad för min vikt ett år till. Det handlade om mellan två och fyra tiondelar varje varv och jag har inte råd att ge bort varvtid på grund av min storlek. Jag har jobbat stenhårt för att gå ner i vikt och det har varit jäkligt tufft. Jag är nöjd över att jag ligger på 70 kg nu, även om jag fortfarande är några kilo tyngre än min kollega. Eftersom årets bil är lättare än fjolårets ligger jag inte över viktgränsen utan vi har samma förutsättningar.

Marcus Ericsson gav sig själv ett ultimatum, satsade på en sträng diet och gick ner ytterligare fem kilo i vikt.

Behålla rätt muskler - minska vikten

För Marcus Ericsson är det viktigt att behålla styrkan i överkropp och nacke, men inte ha några onödiga muskler på benen som ökar hans vikt. – Det är svårt att träna hårt utan att lägga på sig muskler. Jag måste ha styrkan, men inte vikten. Psykiskt är det tufft att inte kunna äta så mycket som jag vill efter ett hårt träningspass, säger han till Sportbladet.
– När jag nu ser resultat blir det enklare. Jag mår bra, är inte undernärd och får i mig det jag ska. Men det är jobbigt att aldrig äta pizza, pasta eller hamburgare. Den vardagslyxen kan jag inte tillåta mig.

Sedan säsongen slutade i november 2017 har han strukit godis, alkohol, socker och onödiga kolhydrater ur sin kost.

– När fjolårets säsong slutade inledde jag denna. Det var fullt fokus utan semester. Mentalt är det ett tufft, men jag älskar F1, säger Saubers svenske F1-förare.
– Mitt liv är Formel 1 och min karriär överväger allt annat. Jag har tunnelfokus. Min säsong började i december för att vara i bra form till testerna i februari och sedan pågår den hela året ut. 2018 är speciellt, jag måste prestera för att vara kvar i F1. Till nästa år ändras reglerna igen vilket gör det något enklare för oss som är lite längre. Jag måste hålla ut.

Nya regler - gynnar stora förare 2019

Från och med 2019 får inte förare och sits tillsammans väga mindre än 80 kilo, hos de förare som inte når den vikten placeras extra ballast i stolen.
– Då blir det hamburgare varje dag, skrattar Marcus Ericsson.
– Då kan jag hålla en normal diet och slippa ligga på marginalen hela tiden. Jag väger 70 kilo, kan då gå upp i vikt och ändå klara den nya gränsen. Jag kommer alltid vara slimmad, men då behöver jag inte leva så extremt som nu.

F1-bloggen med fakta, statistik och nyheterna kring Kanada GP