”Den viktigaste etappen i hela rejset”

Tror på lyckad segling hem till Göteborg

Foto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race
Martin Strömberg, vaktkapten på Turn the tide on plastic. Nästa Ocean Race-etapp går till hans hemstad Göteborg.

avTT

SPORTBLADET

Efter åtta månaders segling runt jorden väntar nu den näst sista etappen från Cardiff till Göteborg i Ocean Race.

– Det är den viktigaste etappen i hela rejset, säger Martin Strömberg.

Etappen, som startar på söndag, är varken den längsta eller mest dramatiska. Den kommer inte heller att avgöra något för Strömbergs båt "Turn the tide on plastic" som ligger sjua och sist i tävlingen.

Men det är etappen som tar Strömberg till hemstaden.

– Det ska bli kul att få göra något bra till Göteborg. Vi har kämpat på vägen runt jorden och det har inte riktigt gått som vill ville, säger han i telefon från Cardiff.

– På ett antal etapper har vi varit med i toppen, varit i ledningen, men inte kunnat knyta ihop säcken.

"Det är nu det ska klaffa"

Det hoppas han och den övriga besättningen på båten, som seglar under FN:s flagga, att kunna göra på etappen till Göteborg.

– Vi tror att det är möjligt, etappen är på den nivå där vi är på hyfsat samma spelplan som de andra. Kan vi få det extra flytet så kan det gå, säger Strömberg som är vaktkapten.

– Det är nu det ska klaffa, det är det som vi tränat på.

Förutsättningarna för båten har inte varit de bästa. Besättningen är den yngsta i startfältet med en medelålder på under 30 år och besättningen har lika många kvinnor som män.

– Men det är framför allt vår korta förberedelsetid som varit begränsande. Vi har hela tiden under rejset jobbat på att komma ikapp och vi har gjort det väldigt bra. Förhoppningsvis betalar det sig någon gång, varför inte till Göteborg – den viktigaste etappen.

Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race / TT NYHETSBYRÅN

Budskapet nått fram

Teamet backas upp av två organisationer som jobbar med havsmiljö och dess deltagande i tävlingen uppmärksammar FN:s kampanj för att bekämpa plastföroreningar i havet. Båten har under resans gång mätt mängden plastartiklar i världshaven.

– Vi vet inte hur stor del vi är i debatten, men det känns som att det händer grejer runt om, att vi har fått fram budskapet om havsmiljön. Senast i går såg jag att prins Charles kommenterade båten och hur plasten i havet påverkar oss.

Dagens tv-höjdare 9 juni 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM