Han har klättrat mest på folkets lista

SPORTBLADET

Skidor – sporten som vinner slaget om folkets hjärtan

Foto: OS-guldmedaljören Johan Olsson är ny på listan för i år – och tog sig direkt in på plats tre. ”Visst märker jag av den ökade populariteten”, säger han.

De är svettiga, snoriga, frusna och vansinnigt populära.

Sveriges hetaste idrottare bär vita t­rikåer.

– Människor kommer fram och pratar var jag än är i Sverige, säger Johan Olsson.

Vilken är Sveriges mest omtyckta sport? Tror du att det står ­mellan fotboll och hockey bör du lusläsa Sportbladets och Sifos undersökning om landets ­populäraste idrottare här bredvid.

I fjol var Charlotte Kalla tvåa och Marcus Hellner trea. I år behåller Charlotte sin placering medan Marcus halkar ner ett pinnhåll och gör plats för en nykomling på listan.

En glad, 33-årig nykomling.

– Det är väldigt kul och det betyder mycket för mig att vara så högt på listan, säger Johan ­Olsson när han hör om resultaten.

Fick bragdguldet

Under OS 2010 prydde troligen Kalla och ­Hellner flest tidnings­sidor av längdåkarna, men Johan Olsson tog flest medaljer. Ändå kan inte hans guld och två brons från Whistler konkurrera med genomslaget han fick i mars 2013 då han stakade ifrån världseliten och pinade sig till VM-guld på femmilen.

Prestationen belönades med bragdguldet och ligger nu troligen till grund för att Olsson är den svenske idrottare som klättrat mest på Sportbladets och Sifos lista: från en försumbar mängd röster 2012 till 13,4 procent 2013.

”Märker av det”

Johan Olsson märker dagligdags hur svenska folkets kärlek har stigit.

– Visst märker jag av den ökade populariteten. Människor kommer fram och pratar var jag än är i Sverige, säger han.

Förutom trion Kalla-Olsson-Hellner finns tre till längdåkare på svenska folkets topp 30. Det anmärkningsvärda är att ingen av dem har haft några större sportsliga framgångar det gångna året.

I formsvacka

Skade- och sjukdomsdrabbade Emil Jönsson är på plats 20, formsvaga Anna Haag på plats 23 och Anders Södergren, som inte längre tränar med landslaget, på plats 29.

Så är längdskidor Sveriges populäraste sport?

Det går inte att hävda med stöd av Sportbladets och Sifos undersökning. Det man däremot kan se är att det finns flest längdåkare på pallen (två av tre), flest på topp tio (tre) och delat flest på topp 30 (sex, lika många som det finns fotbollsspelare).

Listan plats 1-10

1 (1) Zlatan Ibrahimovic, fotboll 58,7 %

2013 har Zlatan för första gången målats upp som en realistisk vinnare av Ballon d’Or. Inte bara av oss, inte bara av personer knutna till PSG, utan runtom i den europeiska toppfotbollen. 32-åringen kommer inte att vinna, men han har i år visat vassare målform, mer precisa framspelningar och större ledaregenskaper än någonsin tidigare i karriären.

Vi märker av ert stigande engagemang för honom. Traditionell nyhetsvärdering gäller inte längre när det handlar

om Zlatan. Det är intressant om Zlatan spelar eller om han inte gör det. Det är spännande om han hyllas i internationell press eller om han inte gör det. Det är kittlande om han är glad eller arg, på topp eller i en svacka.

2. (2) Charlotte Kalla, längdskidor 45,7 %

Formen är tillbaka. Efter en svag fjolårsvinter kastade Charlotte om sin träning och kom ut på andra sidan skidtunneln som segerkandidat också i klassisk stil. Följden är tre raka pallplatser i världscupen under samma vinter, vilket hon aldrig tidigare klarat av. Och trots att OS-distanserna passar henne betydligt sämre än exempelvis Johan Olsson verkar folkets kärlek orubbad och massiv.

3. (NY) Johan Olsson, längdskidor 13,4 %

Tre OS-medaljer 2010 räckte inte för att bli bland våra mest älskade längdåkare. I stället för att grubbla om varför satte Olsson tre år senare, nu i mars, av på ett vansinneslopp över fem mil. När han gått i mål hade han chockat rivalerna, vunnit VM-guld, charmat internationell press, lagt grunden för Bragdguldet och byggt en folklighet som nu fört honom från enstaka ströröster till att bli en av Sveriges populäraste idrottare.

4. (3) Marcus Hellner, längdskidor 12,0 %

På VM i vintras vann Hellner silver i stafett och sprintstafett, men det gulligaste och mest empatiska han gjort i år skedde på en myr i höstas. Han var ute och sprang med sin hund när det skymde och hon blev trött. Då bar Marcus hunden genom mörkret och dyn, och mitt i räddningsaktionen föll han. Eftersom händerna var upptagna med att hålla om hunden slog Marcus knäet i backen. Han började blöda, behövde sy och missade massa träning. Säg att det var därför ni röstade på honom. Säg!

5. (7) Henrik Lundqvist, ishockey 9,8 %

Vintern har börjat svagt. Henrik är inte lika mycket king som vanligt, vilket märks på hans räddningsprocent 90,5 (32 målvakter har bättre än så). Men vi svenskar verkar ha en överslätande attityd mot tillfälliga svackor och klarar av att njuta av att en av världens bästa hockeymålvakter de senaste åren trots allt är svensk.

6. (NY) Henrik Stenson, golf 7,7 %

Rent objektivt, sett till sporters storlek och segrars dignitet, är Stenson troligen Sveriges mest framgångsrika idrottare 2013. Segern i Fedex cup och Race to Dubai la grunden för att han i december korades till Årets spelare i Europa. Populariteten verkar vara på uppgång utan att folk fullt ut insett vilken stjärna den där göteborgaren är.

7. (10) Rolf-Göran Bengtsson, ridsport 5,8 %

Man läser sällan om skadade ryttare, men RGB kämpar nu i vinter med en muskelskada i låret och kan i nuläget inte hoppträna. Ändå verkar populariteten bara öka. Nittonde plats 2011, tionde plats i fjol och nu är super-Rolf sjua.

8. (23) Lotta Schelin, fotboll 5,2 %

EM var ingen sportslig triumf. Brons är ett bra resultat, inte mer. Framgången bestod i stället i den offensiva fotboll som Sverige bjöd de fullsatta läktarna och tv-publiken på. Bäst av alla var mittbacken Nilla Fischer och anfallaren Schelin som vann mästerskapets skytteliga.

9. (13) Malin Baryard, ridsport 4,6 %

Hon har blivit sportchef för Sweden international horse show.Hon har missat senaste EM och OS. Henens häst Tornesch har blivit av med höger öga. Ändå lever Baryards aktiva karriär vidare och målet är oförtrutet att nå VM till sommaren.

10. (NY) Sarah Sjöström, simning 4,2 %

2012 var tårar, vrede och en fjärdeplats på OS. 2013 har Sjöström gjort det mest älskvärda som idrottare kan göra: hon har rest sig. Vuxit och lärt av misstagen. När det arrangerades långbane-VM i somras vann Sjöström ett guld och ett silver.

ARTIKELN HANDLAR OM