OS-invigning – då markerade Ukraina

avPer Bohman

SPORTBLADET

Ryska publiken gav Ukrainas fanbärare stående ovationer och kvällens största jubel

Foto: SVT Sport

Sotji. Konflikten skakar Paralympics.

Invigningen slutade dock i förbrödring.

Den ryska publiken gav Ukrainas fanbärare stående ovationer och kvällens största jubel. 

Efter ett hemligt möte med Vladimir Putin valde Ukrainas paralympiska kommitté att inte bojkotta mästerskapet. Om konflikten eskalerar lämnar dock truppen Paralympics omedelbart.

I kväll var det dags för mästerskapets formella invigningsceremoni. Sotjis Olympiastadion med 40 000 platser var i princip fullsatt, och ryska flaggor fanns i var mans hand.

Markerade mot Ryssland

Ukraina markerade mot arrangören genom att endast skicka en, ensam, deltagare till invigningen. Hur skulle den ryska publiken reagera när Ukrainas fanbärare, skidåkaren Mychalio Tkatjenko, kom in på arenan? 

– Jag är lite nervös över att komma in på arenan. Å andra sidan, jag försöker att inte oroa mig. Allt blir nog bra, jag ska bara bära flaggan, sa han inför invigningen.

”Sammanbiten Putin”

I stället gav en uppskattande publik Tkatjenko kvällens utan konkurrens – bortsett från när de ryska idrottarna presenterades – största jubel, och bjöd också på stående ovationer. Ukrainaren såg oförberedd ut på hyllningarna när han tog sig runt i arenan.  På läktaren satt en samlad rysk president, Vladimir Putin, och såg sammanbiten ut

Jalle Jungnell, som tävlar i rullstolscurling, var fanbärare för den svenska truppen.

Regeringsrepresentant gick inte

Flera länder – bland andra USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och på fredagen också Sverige – valde också, precis som inför OS, att inte skicka några delegationer till invigningen.

Precis som för en månad sedan missade de ett överdådigt spektakel i ett fullsatt Fisjt. Inomhusfyrverkerier, dans på borden (bokstavligen talat), en gigantisk isbrytare och ett hav av ballerinor dansande till Tjajkovskij var något av det som bjöds.

När alla länder – Sveriges fana bars av rullstolscurlingspelaren Jalle Jungnell – tagit en lov runt arenan var det sedan dags för en leende Putin att förklara spelen öppnade. Efter en fackelstafett tändes sedan elden av två flerfaldiga Paralympics-vinnare, simmaren Olesja Vladykina och skidåkaren Sergej Sjilov.

Putin Games 2.0 är invigda. Återstår att se om Paralympics-basen Dmitrij Tjernysjenkos ord från invigningen blir verklighet:

– De paralympiska vinterspelen i Sotji kommer att demonstrera idrottens kraft att förena och inspirera världen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parasport