Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Dags att slopa SM-slutspelet

Det här är stendött sedan länge – låt ettan och tvåan mötas i en enda final på Friends Arena

SM-finalen hackar lite på ­tomgång och enda platsen där det är hockeyfeber är Skellefteå.

Nej, slopa slutspelet och gör en rak ­slutspelsserie i stället.

Åtta lag som möts hemma, borta och ­totalt 14 matcher.

Och där ettan och tvåan möts i en enda gigantisk final inför 50 000 på Friends ­Arena.

Braksuccén Kvalserien är nedlagd. Men jag ser en framtid där SHL kan planka idén i framtida slutspel.

Tänk om, tänk rätt och tänk nytt.

Hockeyns slutspelsformat är grundmurat mest tack vare NHL, men jag anser att man måste anpassa sig efter den marknad man har. Och dagens svenska marknad är näst intill stendöd.

Det måste till och med jag erkänna.

Skellefteå och Färjestad agerar på två slutna marknader där i princip bara de berörda städerna och deras kranskommuner är engagerade. Och så jag, då, som älskar att se den briljanta hockey som Skellefteå spelar.

Men det räcker inte.

Enda nytänket inför den här säsongen var att ge seriens nia och tia en andra chans.

Det slog tillbaka med full kraft.

Varken HV71 eller Linköping hade förtjänat en slutspelssplats, men fick ändå slåss om en kvartsfinal. Effekten blev i förlängningen att de slog ut de största publiklagen Leksand och Frölunda från slutspelet. Rent ekonomiskt var det ett av de största misstag Svenska Hockeyligan någonsin gjort.

Ja, ren iditoti i mina ögon som borde innebära att det här experimentet skrotas. Omedelbart.

Nu är vi mitt uppe i en SM-final som bara lockar lokalt intresse. Den är så ojämn att till och med Färjestadsfansen har gett upp.

Skellefteå lockar inte

När jag skrev att det här bara kunde sluta på ett sätt inför den här finalen, fick jag massor av ilskna och aggressiva mail från Karlstad. Det kom ett par efter första finalen också, men efter Skellefteås kross i Karlstad i torsdags har jag inte fått ett enda. Jag blir ofta hårt angripen för mina åsikter och ibland med viss rätt, men jag ser det som ett tecken på engagemang. Men just nu säger tystnaden allt.

Det känns som även Färjestad gett upp den här kampen och att även fansen har tappat allt hopp.

Nu kan det vända och större under har hänt, men det förändrar inte hockeyns tuffa realitet.

Det räcker inte att spela så bra hockey som Skellefteå gör och som gör att jag själv sitter på läktaren och njuter av den hockey västerbottningarna presterar. Det lockar ändå inte massorna.

FBK trollar med publiksiffror

Hammarby–Degerfors drog nästan 29 307 åskådare i fotbollens Superettan, medan Färjestad fick anstränga sig för att kunna presentera utsålda 8 500 mot Skellefteå i går.

Men jag såg många luckor på sittplatsläktarna och på ståplats såg det inte heller helt packat ut.

Färjestad som är kända för att trolla lite med publiksiffrorna. Det behöver inte Hammarby göra – i en helt annan och mycket lägre serie.

Jag landar lagom för att se träningslandskampen mellan Tre Kronor och Danmark i gamla Malmö Isstadion. De fick inte ens spela i Malmö Arena, då det hade ekat ännu tommare.

Iskallt. Tomt på läktarna och den enda jag hörde genom tv-sorlet var speakern. SVT försöker göra det bästa av vad de har råd att köpa rättigheterna till numera, men inte ens det räcker för att väcka något större intresse. Officiella publiksiffran var 1 913 åskådare. Det är pinsamt.

Det är ett sämre snitt än vad Oskarshamn hade hemma i Hockeyallsvenskan i vintras.

Och då var det ingen succésäsong för smålänningarna direkt.

Nej, tillbaka till min gamla idé.

Åtta lag till ett slutspel, en rak serie med möten hemma/borta och de två första lagen som gör upp i en final på Friends Arena, eller varför inte Ullevi i Göteborg. Allt handlar ju om pengar och ekonomi numera och här är de åtta första lagen är i så fall garanterade sju hemmamatcher.

Dessutom skulle intresset hållas vid liv över hela hockey-Sverige. Och så en enda final som man bygger upp under fyra, fem dagar som man gör med Super Bowl i USA.

Succé?

Det vet vi inte än.

Men det slår i alla fall dagens upplägg.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN