Johan Linderstam: Debutanter kan inte vinna Masters...

...tur att Blixt inte lyssnar på det örat

Man brukar säga att debutanter inte kan vinna Masters på Augusta, som är för svårt, lynnigt och krävande för en novis.

Tur då att Jonas Blixt inte lyssnar på det örat.

Sportbladets Johan Linderstam.
Sportbladets Johan Linderstam.

Det är ju bara totalt tre rookies som vunnit här genom historien. Den förste, Horton Smith, vann 1934, året då Masters spelades för första gången vilket rimligen gjorde alla deltagare till debutanter och Gene Sarazen vann sedan tävlingens andra upplaga året efter. Så vill man vara småstingslig kan man nog med gott samvete hävda att Fuzzy Zoeller är den ende ”äkte” debutanten som någonsin vunnit på Augusta och det var alltså 1979, för 35 år sedan.

Så svårt är det, alltså.

Jonas Blixt har således ett berg att bestiga om han ska lyckas här, men bara att han är med i snacket och ligger trea inför helgens spel är ­givetvis en bedrift i sig. Men borde man egentligen vara så förvånad?

Möjligtvis inte.

Jag hade ju förmånen att få vara med på Jonas Blixts absolut sista amatörtävling. Det var i juni 2008, på Western Gailes Golf Club norr om Prestwick i Skottland, och handlade om Palmer Cup, vilket bäst kan beskrivas som ett slags Ryder Cup för amatörer.

Blåste och jävlades

Blixt var en av två svenskar som var med (den andre var ­Jonas Enander Hedin) och han gick då på Florida State University i USA. Blixt är alltså en spelare som formats på snabba greener och i fantastiskt klimat, precis som i Masters just nu, men klimatet var allt annat än fantastiskt den där helgen.

Det regnade, blåste och jävlades på ett sätt som det egentligen bara kan göra på skotska linksbanor, men Jonas Blixt hade en självsäkerhet i sitt spel som de andra saknade.

Behövde han rulla in bollen under vinden så rullade han in den, behövde han limma flaggan med en pitch så limmade han den och ­behövde han sätta en tiometersputt så satte han den.

Blixt vann alla sina fyra matcher under helgen och var den största anledningen till att Europa vann, och hans pappa och farbror var dessutom den kanske största anledningen till att man egentligen överlevde de där dagarna. I alla fall mentalt.

Värmde själen

När kölden och regnet trängde in i märgen bjöd Hans-Ove och Stig-Olov Blixt, två lika pratglada som ödmjuka värmlänningar, glatt på whisky i klubbhuset och värmde själen med historia efter historia och när man nu träffade dem igen på Masters var det lika trevligt som tydligt.

De är givetvis här för att följa ­Jonas, en vinnarskalle som gärna pratar med sitt spel, och de är här ­eftersom han hanterar de flesta ­delarna av det och på den vägen ­tagit sig ­hela vägen till Augusta.

Jonas Blixt har bara spelat på PGA-touren sedan 2012 men ­redan tagit två titlar. Han har bara gjort två majors men ­redan tagit en fjärdeplats på PGA-mästerskapen 2013.

Nu är han trea på sitt första Masters, i sin tredje major och i en tävling som man säger att ­debutanter inte kan vinna.

Det är möjligtvis sant. Men att Jonas Blixt inte kommer lyssna på det örat är det också.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN