Northland får hela Luleå att koka

Klacken ska hjälpa spelarna plocka hem guldet

Ska bryta förbannelsen Efter fem finalförluster är Luleålaget Northland nu på väg att spela hem guldet. Laget har 2–0 i matcher och kan avgöra matchserien i kväll inför 3 000 i hemmapubliken.
Ska bryta förbannelsen Efter fem finalförluster är Luleålaget Northland nu på väg att spela hem guldet. Laget har 2–0 i matcher och kan avgöra matchserien i kväll inför 3 000 i hemmapubliken.

En tio år lång förbannelse har vilat över klubben.

I kväll ska Northland Basket bryta den – med hjälp av ett kokande­ inferno.

– Jag tror på det här laget som en präst tror på Gud, säger coachen Jens Tillman.

”Det är det här som är problemet när det går bra, alla vill ­prata”. Jens Tillman hinner inte ens sätta sig ner i Luleå Energi Arenas restaurang innan nästan person kommer och vill önska lycka till.

Det råder finalfeber i Luleå och Northland Basket är drabbat.

– Lite för mycket, det är konstant. Det är jobbigt bara att gå hit och äta. Det låter ju riktigt arrogant att säga att det är ett pris man får betala för att det går bra. Det är klart att jag gärna går fram och tillbaka här i två timmar och pratar med folk, men man måste ju försöka göra något annat med dagen än att bara gå och säga ”tack, tack, tack”. De säger att norrbottningar är tystlåtna, men inte de här som jag har träffat i alla fall.

På kansliets dörrar har ”slutsålt”-skyltarna suttit upp sedan i onsdags. Då hade folk köat sedan klockan sju på morgonen för att få en biljett.

– På lördag kan vi få kärlek från en hel stad, inte bara det, från hela Norrbotten. Det kommer in kommunalråd, hockeyspelare och alla frågar om det går att få en biljett, men det är ”nej, tyvärr”. Det är inte så många som säger nej till (Linus) Omark och gubbarna, men har vi inte biljett så har vi inte, säger Tillman.

3 000 sålda biljetter

Årets coach har precis avslutat träningen i Luleå Energi Arena. Han har skämtat, sjungit och skrattat, och spelarna med ­honom.

Det råder ett uppenbart lugn i Northland. Men i kväll väntar en storm som kommer att mäta ­orkanstyrka. Klubben har sålt 3 000 biljetter till den tredje finalen mot Norrköping Dolphins och nu ska ”den sjätte spelaren” hjälpa Northland till första SM-guldet någonsin.

– Det har väl aldrig hänt att man sålt så många biljetter i damligan tidigare, jag vet inte om det hänt i herrligan heller. Publiken har varit helt fantastisk hela ­säsongen, men de sista matcherna har varit helt galna, säger lagkaptenen Anna Barthold.

Anledningen till den elektriska stämningen är Northlands klack.

Det började med att några utbytesstudenter gick på en match i inledningen av säsongen, sedan kom fler. Nu är klacken uppe i 70 personer som får Luleå Energi Arena att koka.

– Svenskar kan vara lite halvtorra och sitta och klappa lite, men de här är ju inte svenskar. Det känns som att man är nere i Spanien och spelar igen. Jag har sagt till tjejerna att de ska njuta för det kan bli once i life time, ­säger Barthold.

Åkte med till Norrköping

I den andra finalen på bortaplan hade klubben och dess sponsorer fixat så att 18 personer ur klacken kunde åka ner till Norrköping. Stundtals överröstade de hela publiken i Stadium Arena och efter ­segern firade fansen och laget tillsammans.

– Spelarna gillar oss och de visar det. När vi stöttade dem första gången och klappade och skrek kollade folk på oss och undrade vad vi gjorde, men inte spelarna. De pratade med oss efter matchen och sa att de gillade oss och ville att vi skulle komma tillbaka. Vi har stöttat dem sedan dess, säger Alejandro Menendez.

Amerikanska stjärnan Brittany Smart gjorde 26 poäng senast och hyllade fansen stort efter ­segern.

– De betyder allt för oss. De är inte bara fans, de bryr sig om oss. När de ser oss blir de glada. Att ha dem med oss under resan går verkligen in i hjärtat, vi är väldigt tacksamma.

Northland har 2–0 i matcher mot de regerande mästarinnorna och är bara en match ifrån guldet. Närmare har de aldrig varit.

På fem finalförsök har det blivit fem förluster. ­Inför årets serie hade Northland inte vunnit en enda finalmatch på hemma­plan och det har snackats om ett slutspelsspöke i Luleå.

Men har det funnits ett verkar det inte finnas längre.

– Jag har inte sett något i alla fall. Fanns det något här så är det borta, säger Tillman.

Klubbdirektören Anna Jonsson har planerat guldfester tidigare. Men det är nu det ska komma.

– I år har vi en guldcoach och jag hoppas verkligen att tjejerna är redo. Det här laget är inte ­rädda för någonting, de kan försätta berg. De har slutit sig som en grupp och bestämt sig för att ­göra det här.

”Ska få en show”

Med Luleå Hockey och LF Basket­ utslaget i kvartsfinal törstar staden efter ett guld. Sista ­hoppet står till Northland – som ­aldrig har förlorat på hemma­plan den här säsongen.

– Har vi skapat den här hajpen och trycket som har blivit vill vi kunna kröna det med det där ­sista. Det är något som aldrig har hänt som är på väg att hända. Det vore ju jävla roligt, säger Tillman och fortsätter:

– Det skulle betyda så oerhört mycket, inte bara för oss i laget och klubben, utan för folket här. De skulle bli riktigt, riktigt glada. Alla förväntar sig en show och de ska få en igen. Jag tror på det här laget som en präst tror på Gud.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.