Längdskidor

Favorit – till guldet

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Efter bragdloppet – fördel Kalla inför tremilen

Liberec. Det är fördel Kalla.

Morgondagens tremil blir Charlottes viktigaste lopp i VM – och hon ställs mot favoriterna Saarinen, Steira och Shevchenko.

Efter gårdagens bronsbragd har hon plusstatistik på dem allihop.

Favorit Charlotte Kallas avslutning i stafetten var lysande, och nu är siktet inställt på morgondagens tremil, där hon är en av de stora guldfavoriterna.
Favorit Charlotte Kallas avslutning i stafetten var lysande, och nu är siktet inställt på morgondagens tremil, där hon är en av de stora guldfavoriterna.

Efter att ha varit överlägset snabbast av alla i gårdagens stafett har hon övertag på världseliten. I vinter har Kalla gjort fem traditionella världscupslopp i fristil – och varit snabbast av alla i tre.

Mycket förhandsprat har berört fristilsspecialisten Kristin Störmer Steira och VM-drottningen Aino-Kaisa Saarinen. Men båda har förlorat mer än de har vunnit mot Kalla i fristil i vinter.

– Det kommer bli ett tufft race mot dem, säger Charlotte.

Ännu tuffare var förutsättningarna i gårdagens stafett.

Växlade som sexa

När Anna Haag växlade till Kalla på sistasträckan var Sverige sexa, 25 sekunder från pallen. Men Charlotte åt sig närmre för varje backe, avancerade förbi Polen och Japan och nådde upploppet jämsides med Norge och Tyskland.

Med en sista urladdning tog hon sig förbi Marthe Kristoffersen och in som trea. Om inte bronset imponerade så gjorde hennes tid det: Charlotte var 18 sekunder kvickare än loppets näst snabbaste, finska Saarinen.

Räknar bort sig själv

Den enda åkaren i världstoppen med plussiffror mot Kalla i vinter är Justyna Kowalczyk. Men då ska det läggas till att polskan inte tippar sig själv överst i morgon.

– Jag är mer en klassisk specialist än Charlotte. Jag kommer kämpa, men det handlar nog om henne, Saarinen, Steira och min favorit Valentina Shevchenko, säger hon.

Vad är din taktik för att slå Kalla?

– Jag ska försöka gå väldigt fort i början och hoppas kunna rycka. Men jag vet att Kalla och de andra är starka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor