McLarens kris

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Nu kopierar de Ferrari: Bilen är allt för långsam

McLaren ligger efter i utvecklingen av den nya bilen. Nu tvingas de kopiera Ferrari. FOTO: AP

Världsmästare i höstas – men nu sladdar Lewis Hamilton.

Därför tvingas McLaren-Mercedes kopiera Ferrari.

Foto: FOTO: AP
Lewis Hamilton.

En veckas tester i Barcelona och McLaren-Mercedes bil har antingen varit för långsam eller stått vid sidan av banan.

Nu märks osäkerheten.

– Nu är inte bilen tillräckligt snabb, vi har enormt mycket arbete framför oss och vi måste göra stora förbättringar. Den processen kräver tid och det kan ta ända fram tills dess att vi ska köra i Europa innan vi är i kapp, kanske ännu längre , säger Mercedes sportchef Norbert Haug till motorsporttotal.

Stallet har problem med den nya aerodynamiken, i fjol fick de lägga en enorm kraft och väldigt mycket tid på att ta hem förar-VM tillsammans med Lewis Hamilton och det har gjort att de är efter i utvecklingen av den nya bilen.

’Arbetar 24 timmar om dygnet’

Under testerna har de prövat många olika alternativ, kört med en gammal bakvinge, ändrat diffusorer och nu senast testat en ny frontspoiler. Enligt Sport Bild är det en kopia av Ferraris version och i den ligger kylaren till KERS-batterierna. Detta för att flytta fram ungefär 12 kg i vikt och på så sätt få en bättre balans i bilen och förbättra köregenskaperna.

Men inte heller det tycks hjälpa.

I Barcelona var teamet återigen mellan en och två sekunder långsammare än sina konkurrenter.

– Just nu arbetar vi 24 timmar om dygnet för att lösa problemen, men det är inte omöjligt att det tar ungefär en tredjedel av säsongen innan vi kan se en rejäl förbättring, säger Norbert Haug.

Nu har de fyra testdagar på sig i spanska Jerez att få ordning på paketet innan det är dags att ta sig till Australien och säsongspremiären som avgörs den 29 mars.

En bana där Lewis Hamilton vann i fjol och lade grunden till sin VM- titeln.

Ferrari och BMW starka

– Jag vet inte, kanske har de verkligen problem, säger Ferraris världsmästare från 2007, Kimi Räikkönen, till Gazzetta dello Sport.

– De är klart långsammare än vad de var under vintersäsongen förra året. Men det behöver absolut inte betyda att de inte hittar rätt till premiären om två veckor.

Hans Ferrari och BMW har däremot varit starka i vinter, precis som överraskningen Brawn GP och Toyota.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport