Stjärnorna som älskade glamour

SPORTBLADET

Lars Nylin listar tennisens glamourkungar & drottningar

Foto: glamorösa Tennisvärlden har under åren haft de som är lika kända för sitt liv utanför centrecourten som på. Lars Nylin listar här de tio mest glamorösa spelarna genom tiderna.

Glitter och glamour är mest förknippat med stjärnor inom musik och skådespelar genren.

Men inom sportens värld finns det en grupp som också älskar och har älskat det livet – tennisens.

Sportchansens Lars Nylin har knåpat ihop sin topplista på de tio mest glamourösa tennisspelarna världen skådat.

Här är resultatet:

10) Mikael Pernfors

Sverige har genom åren presenterat en skock med lysande spelare. Men ytterst lite av tennisglamour. Närmast kom tenniskungen Gustav V på sin tid. Bara Mikael Pernfors av moderna spelare känns som den sorts glidande playboy som Sportchansen gillar. Dessutom talade han med sydstatsaccent, bara en sån sak. Mycket riktigt driver Pernfors efter karriären en fashionabel tennisklubb i Kalifornien.

9) Vijay Amritraj

Den förste indiern i världstennisen bytte centre-court mot cinemascope och blev filmstjärna i först James Bond-rullen ”Octopussy” och sedan i ”Star Trek”. Rollen som jurymedlem i ”Miss Universum” och bossande över diverse högkalibriga välgörenhetsgalor i Kalifornien förstärker ytterligare Amritrajs glamourfaktor.

8) Pat Cash

De flesta av tennisens glamourkungar och drottningar har rört sig i Hollywood- och modekretsar. Några har beblandat sig med popfolket. Men bara Pat Cash rör sig hemtamt bland hårdrocksklientelet. Australiern har jammat på scen med bland annat Iron Maiden, Thin Lizzy och The Cult. Det var efter detta inte helt sensationellt när Cash 1999 gick ut offentligt med sina drogproblem.

7) Ilie Nastase

Få spelare har som Nastase så uppenbart valt glamor och glitz före de segrar som han KUNDE ha vunnit bara han hade valt ett mer lågmält liv vid sidan av banan. Myten om att han haft sex med 2 500 kvinnor är bara en pusselbit i sagan om playboyen från Bukarest.

6) Yannick Noah

Arvtagaren till Nastase i många bemärkelser. Alltför många, om man får tro de som anser att Noah med ett mer stillsamt privatliv skulle ha vunnit fler tunga titlar än Franska öppna 1983. Fransmannen blev senare hyfsat framgångsrik popstjärna och var så sent som 2005 med i Bob Geldofs världsomfattande stödgala ”Live 8”.

5) Fred Perry

Då: Tre gånger Wimbledonvinnare men också en av 1930-talets mest eftertraktade ungkarlar – Perrys amorösa affärer inkluderade den tyska fixstjärnan Marlene Dietrich. Senare: efter starten i Perrys egen regi på 1940-talet har Fred Perry blivit ett ständigt coolt modenamn, dock inte längre särskilt förknippat med tennis.

4) Bill Tilden

Amerikanen Tilden var 1930-talets bäste spelare och nämns ofta som en kandidat till en av de bästa genom tiderna. Hans privatliv var lika glamouröst som det var kontroversiellt för sin tid. Han levde i åratal i en svit på Algonquin Hotel i New York, nära det Broadway där han finansierade och ofta spelade med i sina egna showproduktioner. Tilden, öppet homosexuell, dömdes tre gånger till fängelse för ”otukt”. Varje gång trodde Tilden att hans vänskap med Hollywoods superstjärnor, som Charlie Chaplin, skulle rädda honom. Men så förlåtande var alltså inte tiden mot Tilden.

3) Anna Kournikova

Ryskan var som bäst rankad åtta i världen. Men som en sportens sexsymbol var hon ett tag etta. Hennes namn tillhörde de mest sökta alla kategorier på Google. Turerna i hennes privatliv var länge så många att inte ens den mest förhärdade skvallerguru hängde med. Men ett faktum var enkelt att hålla reda på: hennes män var alltid minst lika berömda som hon själv: Pavel Bure, Sergej Fedorov och framförallt Enrique Iglesias är några av dem.

2) Chris Evert

Chris Evert var en långt starkare tennisspelare än Anna Kournikova. 16 Grand slam-titlar är ett bevis på detta. Men på ett annat plan hade de två tennistjejerna något gemensamt. De valde kända män att dejta eller gifta sig med. Efter uppmärksammade relationer med först Jimmy Connors och sedan den engelske spelare John Lloyd gav sig Evert in i en kärlekskarusell som fyllde världens skvallerbiblar. Namn som Burt Reynolds, Vitas Gerulaitis, sångaren Adam Faith, sonen till president Gerald Ford, liksom den olympiske störtloppsvinnaren Andy Mills passerade revy. I dag är Evert gift med golflegenden Greg Norman.

1) Vitas Gerulaitis

Möjligen är Vitas Gerulaitis den mest begåvade spelaren som nådde minst av tunga meriter. Gerulaitis, med American Open 1977 som enda Gran Slam-titel, lockades av fler vita linjer än de som finns på en tennisplan. Hans excesser i exempelvis kokain gjorde att hans livsstil – med hårt partajande på Studio 54 och andra fashionabla klubbar – inte höll i det långa loppet. Han var bara 30 när han pensionerade sig från tennisen och bara 40 då han 1994 avled i en hjärtattack. Slutet var knappast glamouröst. Men på vägen dit levde Gerulaitis ett liv som för evigt gör hans namn förknippat med tennisglamour.

Bubblare: Adriano Panatta, Marat Safin, Maria Sharapova, Adriano Panatta, Andre Agassi, Marcelo Rios.