DC–DRÖM: EDBERG

Skadebekymmer – då vill Wilander se veteranen: Tvåa i Sverige

Foto: FOTO: AP
HÅLLER IGÅNG Stefan Edberg lade proffskarriären bakom sig 1996, men spelar fortfarande turneringar på veterantouren.

MELBOURNE. Skadeläget inför Davis Cup-premiären har fått Mats Wilander att skissa på en reservplan.

Att kalla in Stefan Edberg, 43.

– På en snabb inomhusbana får han aldrig stryk av Israels andreman, säger Wilander.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Mats Wilander.

Sportbladet träffar Mats Wilander i Melbourne Park, tennismark han själv hjälpt till att trampa helig. Legendaren vann Australian Open tre gånger och är nu på plats i rollen som expertkommentator på Eurosport.

Hans andra jobb, att som Davis Cup-kapten följa de svenska spelarna, var snabbt avklarat. Robin Söderling försvann i andra omgången och kvalspelaren Björn Rehnquist lär inte vara aktuell för premiärlaget.

Davis Cup-året inleds den 6-8 mars, då Sverige tar emot Israel i Malmö.

– Vi hade flyt med lottningen. Nu gäller det bara att få ihop ett lag, säger Mats Wilander och lägger pannan i djupa veck.

”Jag är grymt intresserad”

Sverige har tre etablerade spelare på touren – och två av dem är skadade. Thomas Johansson började nyligen träna efter höstens fotoperation och Joachim ”Pim-Pim” Johansson ska ägna den kommande månaden åt fysträning.

Mats Wilander, 44, har träffat den senare under sin vistelse down under.

– Han nekade inte direkt, men det är inte rimligt att han spelar mot Israel, säger han.

Skadesituationen kan leda till att Wilander kontaktar nyblivne 43-åringen Stefan Edberg, som har debuterat på veterantouren och spelar squash på elitnivå.

– Räknar man bort de skadade spelarna skulle jag vilja säga att han för tillfället är Sverige-tvåa, åtminstone i en DC-match. Det är knappt någon som slår honom på träningarna i Växjö. Stefan är så vältränad och rörlig. Jag kan inte tänka mig att han vill spela, men ringer han och säger att han är intresserad, ja, då är jag grymt intresserad, säger Mats Wilander.

”Måste prata”

Du är inte beredd att ta första kontakten?

– Inte än i alla fall. Först måste jag prata med Thomas Johansson och lite annat folk.

Mats Wilander har överraskat tidigare. 2006, mot Brasilien, var han beredd att låta Anders Järryd, 47, ­spela dubbel i par med Jonas Björkman. Det var därför veteranen, i par med Söderling, samma år accepterade ett wild card till dubbelturneringen i Båstad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis