Fem klassiska sportfusk vi minns

Sportbladet.se listar fem av sportvärldens mest uppmärksammade fusk

Boris Onisjtjenko, Stanislawa Walasiewicz och Dirego Maradona.
Boris Onisjtjenko, Stanislawa Walasiewicz och Dirego Maradona.

Ryssen Boris Onisjtjenkos manipulerade värja.

Eller Rosie Ruiz tunnelbane-trick under maratonloppen.

Sportbladet.se listar fem klassiska fuskare inom idrottsvärlden.

1. Boris Onisjtjenko, Sovjet – Manipulerade sin värja.

Under OS i Montreal 1976 dominerade den femkampande ryssen Boris Onisjtjenko fäktningen totalt. I matchen mot britten Jim Fox väcktes dock misstankar om att någonting inte stod rätt till eftersom Onisjtjenko lyckades tända lampan som signalerar träff och poäng trots att han inte var i närheten av Fox.

Vid en kontroll av ryssens värja visade det sig att han monterat in en liten elektronisk utrustning innanför kåpan som gjorde att han kunde styra domarnas utrustning och få in träffar genom att trycka på en knapp.

Onisjtjenko skickades hem och stängdes av på livstid.

2. Stanislawa Walasiewicz, Polen – Var inte kvinna.

Polskan, som senare emigrerade till USA och bytte namn till Stella Walsh, var sprinterdrottning under 30-talet. Hon slog flera världsrekord och tog guld på 100 meter i OS 1932 och silver i OS 1936. Eller hon...

1980 blev Stella ihjälskjuten vid ett rån och gissa om obducenterna blev förvånade när de senare, under obduktionen av kroppen, upptäckte att hennes könstillhörighet var oklar. Det gick helt enkelt inte att fastställa om hon var kvinna eller man.

3. Diego Armando Maradona, Argentina – ”Guds hand”.

Världens kanske genom tidernas bäste fotbollsspelare drogs inte för att fuska sig till framgång. Under VM i Mexiko 1986 stod den lille argentinaren för fotbollsvärldens mest omtalade fusk när han, i en höjdduell med Englands målvakt Peter Shilton, använde handen för att nå högst och få bollen i mål.

Engelsmännen protesterade som galningar men domaren missade den väl maskerade handen och dömde mål.

När Maradona senare frågades ut om händelsen förklarade han att han fått hjälp av ”Guds hand”.

4. Basketlaget i Paralympics 2000, Spanien – Låtsades vara handikappade.

Spelarna i Spaniens paralympiska basketlag lämnade i december 2000 tillbaka OS- guldet de tagit i Sydney.

Anledningen?

Tio av tolv spelare var inte alls mentalt handikappade utan låtsades vara utvecklingsstörda. Bluffen avlöjades av Carlos Ribagorda, en journalist som nästlat sig in i tidernas mest skamlösa landslag.

Av Spaniens 200 idrottare saknade minst 15 handikapp, berättade han och delade ut dumstrutar till höger och vänster.

5. Fredrick Lorz, USA – Åkte bil till målet.

Det hör inte till ovanligheterna att långloppslöpare tar tunnelbana, taxi eller på andra sätt åker snålskjuts för att spara på krafterna, men det är inget nytt fenomen.

Redan i OS 1904 gav amerikanen Fredrick Lorz maratonfusket ett ansikte.

Han vann loppet på tre timmar och 13 minuter och smilade sedan upp sig för fotograferna med presidentdottern Alice Roosevelt vid sin sida. Då, först då, blev det känt att han fått kramp och åkt bil till stadion.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.