Mejla

Lasse Anrell

ANRELLS 2LAX9

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ännu ett idrottsår är slut – var det ett bra år?

För Sverige – nej. För Robin Söderling – ja.

För svensk fotboll – nej. För Zlatan – ja.

För svensk golf – ja.

För Elin Nordegren – nej.

Sportbladets Lasse Anrell sätter sig för 15:e gången ner och sammanfattar ett idrottsårs floppar och toppar, succéer och fiaskon.

Häng med.

ÅRETS ”OCH SEN KOM MARTIN HANSSON OCKSÅ...”

Svensk fotboll hade inget bra år.

Antagligen det sämsta nånsin.

Först blev landslaget utslaget från VM. Sen var det kravaller var och varannan omgång i allsvenskan. Sen blir svensk klubbfotboll utslaget ur Europa. Sen var det riktigt allvarliga kravaller och publiken misshandlade fotbollsspelare – inne på planen till och med. Sen la Henke av och sen som grädde på pulvermoset så meddelar svensk fotbolls enda klasspelare att han inte vill vara med längre i landslaget.

Vad skulle svensk fotboll göra då? Klart de skulle fira det med en härlig Fotbollsgala. P-a-a-a-a-a-r-t-y.

Och sen var det VM-kval Frankrike–Irland…

ÅRETS BILDER

1. Zlatan och småknattarna. Naturligtvis.

Bilden på honom med Vincent och Maximilian (se ovan) är ju underbar. Guldfest. Barnen har uppenbarligen samma frisör som farsan. Hade Vincent kunnat hade han haft samma längd som de andra, kan man se.

2. Zlatan och småknattarna. Naturligtvis.

Bilden på Barcelona efter ett av alla dessa mål var fantastisk. Messi. Xavi. Alla kramades. En person syntes ett huvud högre än de andra. Gullivers resa till Katalonien. Plötsligt blev bilden av Zlatan som en ”jätte med ballerinafötter” väldigt tydlig.

ÅRETS RÄTTSTAVNINGS-PROGRAM

1. ”Både 4–1 av Axel samt 5–1 av Jimmy är riktigt vassa avslut som skulle göra självaste Brendl avundskuk.”

Daniel Kraft, tränare, skriver på Valbo HC:s hemsida efter premiären i Allettan, avd Ett litet stavfel för mänskligheten men ett stort för coach Kraft.

2. ”Nytta av sprutträning”

Östgöta Correspondenten, rubrik, förklarar Charlotte Kallas seger, avd Med tanke på allt snack om dopning inom skidsporten gäller det att kolla stavningen noga, ÖC.

3. ”Jag vet inte hur litterära ni är, smartingar, men det där ni just läste var en parafras – slå upp det ordet också när ni ändå håller på – på en världsberömd dikt av Edit Södergran.”

Lars Anrell, Bror Duktig på Sportbladet, avd Om du nu är så himla litterär så borde du kanske veta hur man stavar till Edith Södergran.

4. ”Och när någon säger att Stieg Larsson inte är något att ha, då förstår jag att vi är väldigt många som är obildade, okuktiverade och bra blåsta i huvudet.”

Patrick Ekwall, bloggare, efter att ha sett nya Larsson-filmen, avd Även om man är obildad är det ganska bra att hålla lite ordning på stavningen.

ÅRETS EKONOMIPRIS

1. ”Skulle laget missa kvalserien är hotet om konkurs verkligt nära och det har klubben inte råd med”.

Daniel Sjöberg, Aftonbladet.se, om Malmö IF, avd Det är väldigt sällan man har råd med konkurs.

2. ”Kanske skulle man pigga upp sig och slå till på Rögleshopens Alla hjärtans dags-erbjudande – kalsong plus isskrapa för 160 spänn. Som hittat för en så spännande kombination.”

Stefan Alfelts blogg, Sportbladet.se, avd Svensk hockeykapitalism kommer aldrig att dö.

ÅRETS WENNERHOLMARE

1. ”Kunde inte låta bli att sitta uppe i natt och se Mats Sundins debut i Vancouver, men var tvungen att gå och lägga mig efter en period. Man har ju ett liv också.”

Mats Wennerholm, bloggare, 8 januari 2009, klockan 04:48...

2. ”Jag såg Modo slå Timrå med 2–1 i väster-bottensderbyt i Ö-vik i går”

Mats Wennerholm, Sportbladet, avd Årets sportjournalist – men kanske inte årets geografilärare...

ÅRETS LAUL

1. ”Broder Birro till Sportbladet – det är som att Chelsea skulle värva Micke Dahlberg.”

Robert Laul, bloggare, Sportbladet, om ett Silly season-rykte.

2. ”Nyheten om Robert Lauls nya kalsong-kollektion var mer klickad på branschsajten resume.se än nyheten om Expressens nya chefredaktör.”

Resume.se om vad Mediasverige är intresserat av.

ÅRETS BLONDIN

1. ”Jag ramlar inte längre ut, full, från bilar utan trosor”.

Victoria Silvstedt i Aftonbladet.se, avd Mycket upplyftande kommaterings- meningsuppbyggnads- och syftningsfelsextravaganza, allt i ett.

2. ”Kan inte låta bli att dra på munnen då jag tänker att systrarna Graaf en gång för alla motbevisat omvärlden att det fanns något bakom pannbenet.”

Magdalena Graaf efter sin egen hjärnblödning.

3. ”De såg till att backen var fri från snö och allt var optimalt.”

Jessica Lindell-Vikarby jämför Åre och Val d’Isère som arrangör, avd Snöfri skidbacke?

4. ”När vi väl flyttar hem så blir det Sverige.”

Daniel Sedin, avd Mycket troligt, Daniel.

ÅRETS MAN ANADE INTE VAD SOM SKULLE KOMMA

1. Robin Söderling som hade rena rama McEnroe-scenerna i Rom när han fick ett utbrott. Riktigt fascinerande med tanke på att matchen slutade 6–0, 6–1. Föga anade man att det var inledningen på ett år som skulle ta honom till världstoppen.

2. ”Nu ska vi slåss om guldet.”

Zoran Lukic, Djurgårdens IF, inför årets säsong, Föga anade man att det var inledningen på ett år som skulle ta honom och laget mot avgrunden.

ÅRETS SUPERBAGDAD-BOB

1. ”Jag och SVT vill be om ursäkt för... våran ursäkt.”

Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, om att producenten Ronnie Lans bad Ryssland om ursäkt för Tingeling-parodin i schlager-SM.

2. ”Styrelsen har beslutat att starta detta arbete med att bygga vidare på den redan i dag starka affärsmässiga och sportsliga ungdomssatsning och grund som Leksands IF står på men med en förnyad styrelsesammansättning som på ett ännu tydligare sätt tillvaratar respektive inriktning för föreningens bästa. Denna översyn skall vara klar innan kvalserien är slutspelad och vi kommer att arbeta i en positiv riktning där det inte finns några heliga stenar, utan vi vänder och värderar samtliga stenar i bygget inför framtiden.”

Pressmeddelande från Leksands IF.

ÅRETS SPORTJOURNALIST

Johanna Frändén. Skrev årets roligaste och mest intressanta blogg från Barcelona.

ÅRETS MINST ÖVERTÄNDA

1. Undersökningen i Kanal 9 om svenska folkets hockeyvanor visade att en stor del av hockeypubliken – särskilt den kvinnliga delen – väljer hockey före sex. Alla dagar i veckan. Någon som var förvånad...?

2. ”Lucky Luke kommer nu till start nykastrerad, vi får se om det tänt till honom.”

Micke Nybrink, lunchtrav-tv, avd Hästpsykologi.

3. ”Högljudda brudgäng från Karlstad, de har sån överjävlig dialekt. Det går inte ens att ligga med dem, det går ju inte att gå igång på dem.”

Robert Laul, folklivsskildrare och bloggare, i Sportbladet.se.

ÅRETS GNÄLLIGASTE

Man vet att ett svenskt landslag är illa ute när de klagar på att det är fel på arrangörernas gasbindor.

Gnäll, gnäll, gnäll från det alpinsamma landslaget på äventyr i de franska alperna i den gamla fina skidorten VAL M’ISÉRE.

ÅRETS ROOKIE

Svenska 22-åriga golftjejen Anna Nordqvist från Eskilstuna slog en hel värld med en järnnia när hon som praktiskt taget rookie vann en major.

Det finns ett liv efter Sörenstam.

ÅRETS WHAT!?

”Jag är en bra pappa”

Josef Fritzl chockade världen med en något bristande självinsikt. På hans meritlista som pappa fanns att han våldtagit sin dotter 3??000 gånger. Han ville också ha beröm för att han släckte ljuset så att de andra barnen inte behövde se.

ÅRETS SOLFÖRMÖRKELSENS MAT

Gick in på Tallkotten i Luleå för ett glas vin och nåt efter Luleå–Frölunda. Fick in en fantastisk amarone.

Beställde knäckebröd till det.

– Du har samma smak som Paolo Roberto, han brukar också beställa amarone och knäckebröd, sa servitrisen.

ÅRETS SNILLEN PRATAR MAT PÅ CANAL+

Arto Blomsten: ”Jag gillar Koskenkorva.”

Niclas Holmgren: ”Absolut.”

ÅRETS SCOOP

Jag skrev redan i våras att Mikael Santoft, vd på RF, skulle ta över efter Sune Hellströmer som generalsekreterare på fotbollförbundet. Det visade sig senare att det dels var rätt, dels att Lars Åke Lagrell inte ens hade frågat honom när jag skrev det.

ÅRETS TV-FLOPP

Jag skrev en upprörd krönika om att Kanal 5:s reportrar hånskrattade när Mikko Lehtonens skridskoskena lossnade och gjorde att hans lag Timrå förlorade en glödhet matchserie mot HV71 i slutspelet. En av av dom bittraste förlusterna i svensk hockeys historia.

Kanal 5 dementerade och sa att ”ingen i studion skrattade.”

– Vi har ett drygt 20-tal mikrofoner utplacerade i arenan. De finns i publiken, i studion, i sekretariatet, bland reportrarna och på ett gäng ställen till. Någon som stått nära en av dessa mikrofoner har ansett situationen med den tappade skenan dråplig och därför skrattar, sa Bagdad-Dan Panas.

Efteråt visade det sig att jag hade rätt. Den som skrattade var expertbisittaren Magnus Nyström. Fy skäms, Magnus.

ÅRETS HÖGSTA SOVJET

”Nämnden konstaterar att mål gjorts med felaktig numerär på isen med anledning av funktionärers misstag. Mot bakgrund av ovanstående finner nämnden att resultatet av matchen fastslås och protesten avslås.”

Elitseriens ”Tävlingsnämnd” avslår en berättigad Luleå-protest och man kan konstatera att med den motiveringen behövs knappast nån nämnd.

ÅRETS FEJK

Dan Panas – Kanal 5:s presschef igen – sa att komediserien (?) ”Ballar av Stål” inte var ett fejkat program där tittarna lurades, särskilt i episoderna med allsvenska supportergäng.

Han ljög. Allt var bluff.

ÅRETS LÖJLIGASTE

Domen mot Åke Svanstedt. Herregud, travsporten borde ändra sina regler. Tål en gris lite elfösning så får väl förbanne mig en häst göra det också.

ÅRETS KAXIGASTE

Kim Källström var värd en eloge för att han verkligen vågade säga emot Zlatan. Tur att det finns lite svenskar som inte går den slätstrukna mellanmjölksvägen utan vågar kaxa även mot nationalklenoder. Trist för Kim att hans straffmiss blev ödesdiger för svensk fotboll.

ÅRETS MUSIKPRODUCENT

Årets radioproducentpris till Radiosporten när man följde upp den något slingriga intervjun med Magnus Hedman om dopningsanklagelserna med att spela Linda Bengtzings: ”Du ljuger så bra”.

ÅRETS SUCCÉ

Det mest chockerande jag lärde mig under Berlin-VM var att det finns en Grand Prix-cirkus för gångarna. Den vill man ju följa. Borde bli Drömresan 2LAX10.

ÅRETS NYA TIDER

Fascinerande scen, tidig höst. Bra frisparks-läge för Barcelona. Zlatan gick fram, Leo Messi också. Då kom Dani Alves, tog bollen och slog frisparken.

Gamla strukturer river man inte så lätt.

ÅRETS INVERTERADE TABLOID

Skrev bara 27 krönikor i år om olika come-backer för Foppa.

ÅRETS MEDIASTRATEGI

När jag såg Kennet Andersson i ”Kändisdjungeln” i TV4 fick jag hela tiden Bob Dylans ”What’s a sweetheart like you doing in a dump like this” i huvudet. Kulmen nåddes en torsdagskväll.

Kennet Andersson till bonden Karl-Petter: ”Har du fått känslor för en gris nångång?”

ÅRETS NYÅRSREVY

1. ”Att Tiger Woods är ute på en 18-hålsrunda har fått en helt ny innebörd.”

Christer Jonasson, Radiosporten

2. ”Vet du vad Tiger Woods gylf kallas? US Open.”

Andreas Hölö.

3. Efter en ändlös ström av pumor har Tiger blivit en ensamvarg.

NY Post

4. Klart Elin blev putt på Tiger som satt den i allt för många hål!

Siken

5. Så djävla besviken! Önskade mig DVD:s ’Tiger Woods listar sina 18 bästa hål’ i julklapp, fick den – och så handlade den om GOLF!

PaMusa

Fortsättning följer...

ÅRETS FLOPP

Volvo Ocean Race kostade några miljarder för bilbranschen, mobilbranschen och Stockholms skattebetalare. Det var den inte värd. Ett löjligt jippo som flera inblandade direktörer privat erkände för mig att de egentligen inte ville delta i men var tvungna till av olika skäl.

ÅRETS INVERTERADE ZLATAN

”Jag är nöjd med min insats.”

André Myhrer efter sitt första åk i alpina världscupens första tävling i höstas.

Myhrer låg på 48:e plats?…

ÅRETS NORSKA LÄSÖVNING

”...Prica skikkelig ”rennafart” og dundret ballen i krysset.”

Verdens Gang.

ÅRETS OCH SEN DROG HAN TILL...

”Man kan aldrig säga att det är 100 procent säkert, men jag är rätt säker på att det är klart till 99 procent”

Ross Brawn om Jenson Buttons chanser till ett nytt kontrakt. Illa talat från start, men ännu värre eftersom Button inte skrev kontrakt...

ÅRETS GULLIGASTE

Dejan Stankovic försökte göra en blåtutte på Zlatan när de väntade i spelargången, då förstod man ju att miljardproffs är ungefär som... andra pojkar.

ÅRETS BORTFÖRKLARING

”Vi hade bollen lika mycket som Nässjö och med litet tur hade vi vunnit.”

Göran Svensson, Västerstrands AIK:s tränare i damallsvenskan i bandy, efter Nässjö-VAIK 7–0.

ÅRETS BIMBO

”Se det som en campinghelg.”

Silvio Berlusconi till alla hemlösa efter jordbävningen i Italien, avd Statsmannaord.

ÅRETS GUILLOU

”Jag har upptäckt att de är främlingsfientliga smygrasister.”

Fullmäktigeledamoten Michael Zand i Halmstad hoppar av Sverige­demokraterna, avd Hur kunde han upptäcka det!?

ÅRETS RUBRIK

”Blev blind efter läkarmiss – Kolla om du är drabbad”

Aftonbladet.se, avd Kan bli svårt?

ÅRETS SJÄLVKLARASTE

”Skellefteå är rena Twin Peaks”

Jonathan Hedström, Luleå. Moderklubb: Skellefteå AIK. Att sen Hedström spelat som ett vedträ hela säsongen är en annan sak.

ÅRETS LÅNGSAMMASTE

”JUST NU: Så var Usain Bolts lopp minut för minut. Sportbladets Emil Karlsson direktrapporterade från Berlin.”

Aftonbladet.se efter Bolts världsrekord, avd Hur många minuter tog Bolts lopp egentligen?

ÅRETS ROLIGASTE

”Undvik kö – kom i tid.”

Örgryte i annons inför Örgryte–Kalmar. Ha ha ha.

ÅRETS WIKEGÅRD

”Örebro ställde upp en riktigt effektiv cellulitmur som vi inte riktigt kunde ta oss förbi.”

Ulf Sandin, tränare i Härnösands HK, Superettan, handboll, efter förlust mot Örebro.

ÅRETS ROLIGASTE II

”Pengarna spelade stor roll och även chansen att få spela i en stor liga.”

Morris Lewis i division II-laget Robertsfors. Ligan som han skulle gå till var den färöiska.

ÅRETS DOKTOR

”Det är inget allvarligt, bara ett hjärtfel.”

Niklas Wikegård kommenterar Jonas Gustavssons hälsoläge.

ÅRETS SEXTRAKASSERI

”Han är framför allt erektions-snabb.”

Pontus Kåmark, Malta-Sverige, om Maltas målvakt.

ÅRETS SVERIGEBILD

”Matchen om tredje pris vanns av Polen från Örebro som besegrade Lokomotiv Rövskägg, också från Örebro, med 1–0”.

Karlskoga Tidning, innebandyturneringen Slingan Cup.

ÅRETS VINNARE

Det här var Usain Bolts år. Utan konkurrens.

Två världsrekord i Berlin. Magi.

Del 1: 9,58. Klockan kvart i tio.

De hade talat om att han var från en annan planet, kanske Mars, och att han kanske skulle kunna springa neråt 9,5 – och så gjorde han det.

Den lilla killen med skolios och ADHD visade att han utvecklats till världens bäst fungerande kropp och idrottens skarpaste hjärna.

Del 2: Elva hundradelar igen.

Världsrekord igen.

Vi måste ställa oss de här frågorna:

Finns det några gränser för Usain Bolt?

Bolt slog världsrekord två gånger i Peking.

Han har gjort det igen, två gånger till i Berlin.

Det har varit de märkligaste och starkaste uppvisningarna jag upplevt. Fyra gånger av klinisk vilja att vara bäst och att tänja på gränsen för det omöjliga. Resultat: han är mer än sex tiondelar före den näst bästa i världen.

Bolt fullständigt dödar en gren, en sport och en omvärld.

Jag älskar det.

ÅRTIONDETS SPORTHÄNDELSER

1. Hammarbys SM-guld i fotboll.

2. Stefan Holms OS-guld i Aten.

3. OS-guldet i hockey i Turin.

4. Anders Svenssons frispark mot Argentina i fotbolls-VM i Korea/Japan.

5. Fredrik Ljungbergs mål mot Paraguay i VM i Tyskland och den spontana nationalsången på läktarna.

Publicerad: