”Trodde han skulle vara kvar och kriga”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Sprintstjärnan Emil Jönsson om Gunde Svans överraskande avsked

”Sverige ska vara världens bästa skidnation 2010” sa Gunde Svan när han tillträdde som landslagschef i september 2007.

Med ett år kvar till mållinjen hoppar han av – helt mot förbundets önskemål.

– Vi vill verkligen ha kvar honom, det här kommer som en chock för mig, säger nationella chefen Per-Åke Yttergård när Sportbladet ger honom beskedet.

Emil Jönsson.
Foto: Johan Wessel
Emil Jönsson.

Gunde Svans avhopp överraskar hela landslaget. Den nationella chefen Per-Åke Yttergård hade inte ens hört beslutet när Sportbladet ringer upp, och de aktiva är fundersamma. Sprintern Emil Jönsson hade inte väntat sig att Gunde skulle lämna.

– Alltså jag hörde det precis, och spontant känns det förvånande och tråkigt. Han kom för att skapa ordning och få igång ekonomin, och det har han lyckats med, säger Jönsson.

Hur påverkar det laget?

– Det är ju OS som kommer, man behöver kanske inte byta folk varje säsong, det är inte det bästa. Jag trodde han skulle vara kvar längre och kriga, säger Emil Jönsson.

Enade landslaget

Sedan Svan tillträdde som landslagschef har han stått för flera innovativa lösningar. Bland annat genom att anställa kockar och köra svensk mat till tävlingarna, genom att få fram skidvärldens modernaste vallabuss och nu under VM med en särskild rock i boxarstil som våra sprinters skulle bära mellan loppen.

Men mest nytta gjorde han en vecka efter tillträdandet, då han enade det splittrade landslaget och bland annat fick Anders Södergren att träna med landslagsgruppen igen.

Men bryter man ut det rent sportsliga, det som händer i spåren, fortsätter allt som normalt för Emil Jönsson.

”Tråkigt och förvånande”

– Jo, så är det. Det här är tråkigt och förvånande, men för oss aktiva spelar det mindre roll, jag har kvar min träningsplan. Det blir mest mer för förbunden att rådda med.

Så det innebär mest att ni får lite äckligare mat på tävligarna?

– Precis, Gunde är mer med som en styrande enhet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN