Svenska Spel stäms på hundratusentals kronor

SPORTBLADET

– för avbrutet SM på nätet

Fem pokerspelare stämmer Svenska Spel på hundratusentals kronor, för fjolårets havererade poker-SM på nätet. Och det kan bli tal om krav på ännu mer pengar.

– Vi är irriterade på Svenska Spel, säger Jonas Rosqvist, en av de drabbade som nu gör rättssak av frågan.

Svenska Spels poker-SM på nätet totalhavererade i fjol. När spelet var inne i sin slutfas hade två personer problem med uppkopplingen till bordet där det spelades.

– Först bröts spelet. Svenska Spel sa att tävlingen skulle återupptas. Men det hände aldrig, säger Jonas Rosqvist.

Till slut bestämde sig Svenska Spel för att inte återuppta turneringsspelet.

– De två som drabbades var nog ganska nöjda med att det bröts och att läget vreds tillbaka en timme när man bestämde hur mycket pengar de kvarvarande spelarna skulle få, för de tjänade på det.

Det gjorde däremot inte alla.

– Jag låg sjua och fick 110 000 kronor. Jag skulle få något sådant enligt mina uträkningar också, upp emot 130 000 kronor. Det känns rätt okej, säger Rosqvist.

”Har skött det här dåligt”

Men allt känns inte okej enligt honom.

– Nej, Svenska Spel har skött det här dåligt. De sa först att de funderade på att ge oss mer i skadestånd för att turneringen brutits. Jag har bland annat pratat med Svenskaspel.se:s marknadschef Jeanette Ström (numera PR-chef, reds anm). Men sedan sa de bara att de inte tänker göra det, även fast det inte fullföljde turneringen. Det är på rent affärsmässiga grunder, sa deras jurist till mig.

Jonas Rosqvist fortsätter:

– De enda som har tjänat på turneringen är Svenska Spel.

Hur då?

– 2 092 spelare ställde upp och betalade 50 spänn var för att kunna bli svensk mästare. Det är över 100 000 kronor och dem har Svenska Spel behållit fastän de inte lyckades genomföra turneringen.

Prejudikat

Han tror att Svenska Spel är rädda för prejudikat – om de betalar ut pengar nu, kan de få liknande skadeståndskrav i framtiden.

– Det är de absolut rädda för. Men i stället har de gjort ett annat prejudikat. Om man får problem under en turnering kan kräva att turneringen stoppas i det läget.

Preliminära skadeståndsbelopp

Jonas Rosqvist har stämt Svenska Spel på 47 740 kronor, enligt stämningsansökan som skulle komma in till Gotlands tingsrätt senast på onsdagen (Svenska Spel har sitt säte på Gotland). Övriga personer och belopp syns i faktarutan intill. Därutöver kan andra spelare, som var med och anser sig drabbade, komma att lämna in sina krav.

– Men beloppen är preliminära. Vi vill ha reda på mer information om hur ställningen var innan vi preciserar våra krav, det har vi skrivit i stämningen också.

Hur stor chans har ni att vinna?

– Enligt vår advokat har vi rimligen en ganska god chans. Reglerna är så pass tydliga, Svenska Spel tar betalt för att genomföra en turnering och det har de inte klarat av.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker